Blog

Ben jij al klaar voor de volgende stap op het gebied van gebouwautomatisering?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 1 minuut

De wereld van tegenwoordig gaat snel, heel snel. Elke dag worden nieuwe technologieën ontwikkeld, zijn er spannende innovaties of combinaties van oud en nieuw. Deze trein van vernieuwing rijdt op volle snelheid, dus zorg ervoor dat je op tijd instapt. Ook bij gebouwautomatisering zijn er genoeg veranderingen, met name op het gebied van draadloze systemen.

Zigbee, BLE, WiFi, MESH, LoRa, Sigfox…

Ben jij door de vele afkortingen ook het signaal kwijt? Tijd voor een uitleg! Als eerste MESH, dit is een netwerkvorm, waarbij het verschil zit in de verbinding. Bij MESH technologie staan alle componenten in een draadloos netwerk met elkaar in verbinding en wordt altijd de meest energie-efficiënte en kortste route naar zijn bestemming gezocht. Mocht er ergens in het netwerk een verstoring optreden dan wordt automatisch een nieuwe weg gevonden. Dit maakt dit draadloos netwerk zeer betrouwbaar. 


Traditioneel
MESH-netwerk


LoRa en SigFox werken volgens bovenstaande traditionele netwerkmethode; ze zijn gebaseerd op point-to-point-technologie waarbij elke zender afzonderlijk communiceert met een gateway. Als je maar een klein aantal punten in een gebouw wilt bewaken, kan LoRa of SigFox dus een prima oplossing zijn. 

Zigbee-apparaten maken gebruik van een MESH-netwerk, maar hebben wel een externe voeding nodig om een knooppunt te routeren, Z-Wave is een ander merk van hetzelfde soort product. BLE, in de volksmond beter bekend als Bluetooth, kan worden gecombineerd met MESH-technologie. De meeste Bluetooth-systemen verbruiken echter veel stroom waardoor batterijen vaak vervangen moeten worden. 

Toekomstbestendige oplossing

Produal was een van de eerste spelers in gebouwautomatisering die draadloze sensoren op de markt bracht. De draadloze technologie die door hen is ontwikkeld, is nog steeds functioneel, maar gelukkig hebben ze nu ook een nieuw systeem op de markt gebracht. Dit nieuwe systeem, Proxima Wireless genoemd, is een veel efficiëntere en nuttigere oplossing dan LoRa of SigFox, bij een gebouw met veel meetpunten. 

Proxima® Wireless werkt op de nieuwste 2,4 Ghz low-powered Bleutooth technologie van U-blox, die veel minder energie verbruikt, waardoor batterijen veel langer mee kunnen. Samen met de Lumenradio Mesh-technologie vormt dit dé oplossing voor de toekomst. De gebruiker kan instellingen eenvoudig wijzigen via Bluetooth met zijn of haar eigen mobiele app: Produal MyTool®.


Uiteraard is deze nieuwe technologie ook ‘IoT-ready’ (Internet of Things). De Proxima Wireless-transmitters communiceren via de gateway naar het internet, waardoor het mogelijk is om gegevens naar elke cloudservice te verzenden. Dit maakt het systeem hybride omdat dezelfde meetgegevens kunnen worden gebruikt voor lokale regelingen als voor analyse doeleinden in de cloud. Je hebt dus maar één netwerk nodig voor de vereisten van gebouwautomatisering en IoT. 

Blijft het bovenstaande abracadabra voor je? Als specialist gebouwautomatisering is dit vakjargon aan de orde van de dag, ik neem je graag bij de hand in deze technologische wereld. Zo zorgen we ervoor dat je een toekomstbestendig gebouwautomatiseringssysteem hebt en behoudt. 

Lufft WS10 Weerstation speciaal ontwikkeld voor Smart Buildings

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

Wie mij op Linkedin volgt, heeft het vast al een keer voorbij zien komen. Sinds enige tijd post ik af een toe foto’s van de WS10 die bij goede relaties van ons zijn uitgezet. Inmiddels is het zo ver, het Lufft WS10 weerstation is nu beschikbaar!

Waar het mee begon

Ruim 7 jaar geleden zijn wij bij Hitma gestart met de verkoop van weerstations specifiek voor gebouwautomatisering. Iets wat bijna een jaar heeft geduurd voordat dit echt werd geaccepteerd door de leverancier. Lufft is namelijk van oorsprong een fabrikant die weerstations maakt voor meteorologische en industriële toepassingen zoals bruggen, luchthavens en langs wegen. Met andere woorden oerdegelijk en zéér betrouwbaar, maar niet de goedkoopste.

Introductie

Eind 2017 kreeg ik te horen dat mijn productwensen om waren gezet naar een nieuw type weerstation. Op de VSK 2018 ontving ik het eerste prototype en vanaf mei mocht ik de eerste 5 stuks WS10 uitzetten bij klanten die de meetgegevens wilde delen. Lufft gebruikte deze data en praktijkervaringen om kleine bugfixes door te voeren. Vanaf de eerste week van augustus rollen de eerste 200 stuks van de band en natuurlijk heeft Hitma de eerste order al geplaatst om aan de vraag te voldoen.

Smart buildings

Nieuwe tijden vragen om nieuwe ontwikkelingen. Binnen gebouwen wordt steeds meer geregeld en hierdoor heeft het GBS ook betrouwbare meetdata nodig. Waar voorheen alleen de buitentemperatuurvoeler volstond, is nu ook het aantal W/m2 nodig om bijvoorbeeld gebruik te maken van de zonwarmte.

Lufft heeft daarom de WS10 ontwikkeld, een compleet weerstation onder de € 1000,- maar voorzien van alle parameters die je buiten kunt meten. Misschien iets minder nauwkeurig voor meteorologische toepassingen, maar nog steeds ruim voldoende voor de gebouwautomatisering.


Een van de unieke features, speciaal voor zonweringsturing

In plaats van een lichtsensor per gevel, berekent de WS10 de Azimut positie en de zonhoogte. De zonnehoek wordt berekend door de geografische locatie (interne GPS sensor) in combinatie met de datum en de tijd. Het weerstation heeft een Modbus-register voor de Azimut positie van de zon. Dit is de hoek gemeten vanaf het noorden gemeten in het horizontale vlak. Het tweede Modbus-register is de hoogte van de zon. Afhankelijk van het seizoen verandert deze hoek. De lichtsensor meet de lichtsterkte in Lux en de warmte inhoud van het zonlicht in Watt per m2. Met de combinatie van deze parameters, is o.a. zeer nauwkeurig de zonwering op een gebouw aan te sturen.

Momenteel zijn wij druk bezig 2 zeer speciale productvideo’s op te nemen. Eén specifiek over het weerstation, de andere over waar je op moet letten tijdens de installatie van een weerstation. Houdt daarom onze site en LinkedIn profiel in de gaten. Zodra deze af zijn, zal je deze zeker voorbij zien komen.

Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat de WS10 nu allemaal kan? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.

Proxima ruimteregelaars, de volgende stap voor Smart & Green Buildings

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 1 minuut

De nieuwe Proxima ruimteregelaars van fabrikant Produal zijn de volgende stap in gebouwautomatisering voor slimme en groene gebouwen. De Proxima serie bestaat uit ruimteregelaars voor het individueel regelen van koeling, verwarming, ventilatie en-of verlichting per ruimte.

Smart Buildings

Gebouwautomatisering wordt steeds slimmer. Regelaars verzamelen steeds meer data om beter en efficiënter te kunnen sturen op een gezond binnenklimaat, meer comfort en energiebesparing. De Proxima indivduele ruimteregelaars zetten hierin een volgende stap, doordat de regelaars lokaal meetgegevens verzamelen en hierop regelen. De uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals Modbus en BACnet, zorgen ervoor dat alle data ook beschikbaar is in een bovenliggend gebouwbeheersysteem (GBS).

Produal Proxima ruimteregelaars

Green Buildings

Om als gebouw het stempel Green Building te mogen dragen, is het noodzakelijk om onnodig energieverbruik te voorkomen. De Proxima ruimteregelaars besparen energie door alleen vraaggestuurd de ventilatie, verwarming en koeling te regelen.

Op de ruimteunits kan naast de gebruikelijke temperatuurmeting ook een bewegingssensor, luchtvochtigheidsmeting of CO2-meting worden geïntegreerd. Zo kan er alleen worden verwarmd, gekoeld en geventileerd als de ruimte wordt gebruikt. Met een geïntegreerde CO2 meting kan de ventilatie alleen worden aangestuurd bij een te hoog CO2-gehalte in de ruimte.