Blog

Wat hebben we geleerd over de kwaliteit van het binnenklimaat tijdens de coronapandemie?

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Een goede luchtkwaliteit in een ruimte is noodzakelijk voor je gezondheid. Door de jaren heen zijn er aanbevelingen gedaan en voorschriften opgesteld voor de binnenluchtkwaliteit. Vóór het uitbreken van de wereldwijde COVID-19-pandemie werden deze adviezen en richtlijnen echter vaak verwaarloosd. In dit blog ga ik in op de belangrijkste lessen die we hebben geleerd tijdens de pandemie over de invloed van de luchtkwaliteit op onze gezondheid en hoe je komt tot betere monitoring en controle van de binnenluchtkwaliteit in de toekomst.
Mondkapjes dragen - maar in wat voor omgeving?

Weet je het nog? Tijdens de COVID-19-pandemie wasten we onze handen stuk, droegen we een mondkapje en hielden we afstand van elkaar. Heel belangrijk, maar er werd geen rekening gehouden met het effect van de binnenluchtkwaliteit op de overdracht van het coronavirus. Dit was voor verschillende HVAC-organisaties wereldwijd, zoals het Europese REHVA, de aanleiding om te onderzoeken hoe we het binnenmilieu gezonder konden maken.

Op basis van hun studies hebben deze organisaties een 4-stappenplan opgesteld voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis in openbare gebouwen, winkels en het openbaar vervoer om de gezondheid van mensen te verbeteren en de verspreiding van het coronavirus (of andere ziekten) zo veel mogelijk te voorkomen.

Vier stappen voor een gezonder binnenklimaat

1. Maximaliseer 24/7 de ventilatie met 100% gezonde lucht
De eerste stap naar een betere binnenluchtkwaliteit is het maximaliseren van het gebruik van ventilatie. HVAC-organisaties suggereerden dat ventilatie te allen tijde 100% verse lucht moet gebruiken. Het werd echter een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen de verhoogde behoefte aan verse lucht en de energie-efficiëntie.

2. Verhoog het filtratieniveau en voeg draagbare luchtreinigers toe met HEPA- of hoge MERV-filters
De filters reinigen de lucht en voorkomen de verspreiding van deeltjes, zoals virussen. Ook kunnen ze de lucht zuiveren van andere schadelijke stoffen, zoals gassen en vervuiling door buitenverkeer.

3. Gebruik ultraviolette straling
Gebruik UV-straling om ziektekiemen te verwijderen uit de luchtkanalen, luchtbehandelingskasten of kamers. Voeg ventilatoren en UV-lampen toe en plaats deze in ruimtes waar veel mensen samenkomen. UV-straling is een effectieve manier om bacteriën op oppervlakken te doden.

4. Houd temperatuur en vochtigheid op een optimaal niveau
Uit de onderzoeken blijkt dat de optimale luchtvochtigheid binnenshuis 40-60 % (RV) is. De juiste temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van de verspreiding van virussen. Pas indien nodig de temperatuur en vochtigheid aan op het optimale niveau.

Meet en pas de lucht binnenshuis aan

Het is duidelijk dat we volop kunnen profiteren van een optimale binnenluchtkwaliteit door te starten met actieve monitoring. Realtime observatie van virusconcentraties is echter een uitdaging en duur. Het wordt gedaan in laboratoria en (productie)locaties waar de concentratie van virussen een belangrijke variabele is, maar niet in openbare gebouwen, het openbaar vervoer etc. In plaats daarvan is het mogelijk om de parameters te monitoren die de verspreiding van virussen beïnvloeden, zoals temperatuur, vochtigheid, fijnstof en ruimtebezetting.

Verbeter de ventilatie-efficiëntie in evenwicht met energie-efficiëntie

Als het onmogelijk is om de ventilatie zo in te stellen dat deze volledig met verse lucht werkt, dan is het noodzakelijk om een on-demand regeling te gebruiken op basis van CO2-niveaus. Houd er rekening mee dat CO2een indicator is van menselijke aanwezigheid in gesloten ruimtes, aangezien weCO2 uitademen. Als de CO2-concentratie stijgt, moet de controller de klep meer openen en de ventilator versnellen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In sommige van onze producten betstaat de mogelijkheid middels een schema voor het plannen van 24/7 controle; je kunt dan bijvoorbeeld het systeem als volgt instellen: 100 % ventilatie met verse lucht, twee uur vóór het gebruik van een ruimte, tijdens de bezetting van de ruimte en twee uur erna.

Op deze manier is het mogelijk om energie-efficiëntie te bereiken en toch de aanbevelingen of voorschriften voor gezondere binnenlucht te volgen.


Veel Produal-transmitters zijn uitgerust met een regeluitgang en kunnen worden gebruikt als een reeks regelaars voor verwarming/koeling of ventilatie. Door bijvoorbeeld de 0...10 V analoge uitgang te gebruiken, kan een ingebouwde PI-controller in de CO2-transmitter HDH worden gebruikt om een FAN- of VAV-systeem met variabele snelheid te regelen en kunnen de metingen worden gedeeld met het gebouwbeheersysteem.

Zorg voor een goede filtratie en overweeg het gebruik van UV-straling
Door de mate van vervuiling van de luchtfilters met verschildruktransmitters te bewaken, is vroegtijdig ingrijpen mogelijk en wordt een voldoende luchtvolume, met name verse lucht, gegarandeerd.


Voor filterbewaking worden drukverschiltransmitters aanbevolen. De PEL-familie biedt meerdere reeksen en opties om efficiënte besturingssystemen te implementeren.

Fijne deeltjes in de lucht beïnvloeden de verspreiding van de virussen. Stel dat wordt gedetecteerd dat de concentratie van geraffineerde deeltjes in de lucht boven een bepaald niveau stijgt. In dat geval is het mogelijk om de personen in een ruimte direct via een wandpaneel of via het gebouwbeheersysteem (GBS) te alarmeren dat de desinfectering moet worden gestart. 

UV-licht reinigt oppervlakken waar deeltjes, virussen en micro-organismen zich kunnen nestelen.



Het filteren van de lucht is de beste manier om de gebruikers van gebouwen te beschermen tegen schadelijke deeltjes. De multi-sensing Siro-zender voor luchtkwaliteit speelt een belangrijke rol bij een gezond en veilig binnenklimaat.

Zorg voor een optimale temperatuur

Het op peil houden van de luchtvochtigheid op 40-60% (RV) en het beheersen van de temperatuur is onder andere belangrijk voor de bescherming van ons immuunsysteem. Meting en controle van deze parameters door sensoren is hierbij cruciaal. De regelaars kunnen het bereik van de instelpunten beperken tot de aanbevolen waarden om overschrijding van de minimum- en maximumlimieten te voorkomen.

Als je er zeker van wilt zijn dat de binnenluchtkwaliteit in jouw gebouw gezond is, neem dan contact met ons op voor advies over metingen en hoe risicofactoren aangepakt kunnen worden door middel van on-demand ventilatieregeling. We focussen ons dan op de volgende zaken:

  • Optimale temperatuur om comfortabele en stabiele omstandigheden te garanderen en een optimale balans met luchtvochtigheid te behouden.
  • Optimale luchtvochtigheid om comfort te garanderen, virussen in de lucht tegen te gaan en vochtschade en schimmelproblemen te voorkomen.
  • Het voorkomen van een hoog gehalte aan kooldioxide om de frisse lucht te behouden en de focus, productiviteit en leervaardigheden van aanwezige personen in een ruimte te vergroten.
  • Het signaleren van vluchtige organische stoffen door het detecteren van gevaarlijke gasemissies om gezondheidsrisico's en onaangename geuren te voorkomen
  • Het detecteren van PM2.5 fijne deeltjes fijnstof om het risico op long- en hartziekten te verminderen (PM1- en PM10-deeltjes worden berekend op basis van PM2.5-meting met een standaard deeltjesgrootteverdeling).

Conclusie: Dit hebben we geleerd over binnenluchtkwaliteit tijdens COVID-19

Een slechte binnenluchtkwaliteit kan aanzienlijk bijdragen aan de verspreiding van virussen. Tijdens de pandemie hebben we geleerd dat de luchtkwaliteit in ruimtes waar mensen samenkomen moet worden gecontroleerd en eventueel moet worden aangepast voor onze gezondheid. Verder ontdekten we dat het een mensenrecht is om toegang te krijgen tot informatie over de luchtkwaliteit in de gebouwen.

Dankzij de inspanningen van verschillende organisaties en overheden werd tijdens de pandemie het belang van de binnenluchtkwaliteit benadrukt, het publiek bewust gemaakt en nieuwe regelgeving gecreëerd en geïmplementeerd. Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkelingen op het gebied van een gezond binnenklimaat elkaar nu nog sneller zullen opvolgen. Zelfs als COVID-19 misschien nooit helemaal verdwijnt en/of nieuwe epidemieën uitbreken, zal de luchtkwaliteit in gebouwen beter en gezonder zijn dan voorheen.



21 september, 2022

Vanaf 2026 moeten gebouwen ‘Smart Building Ready’ zijn

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Slimme technologieën in gebouwen kunnen op een kosteneffectieve manier helpen bij het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat met een lager energieverbruik en een lagere CO2-footprint. Daarnaast wordt integratie van hernieuwbare energiebronnen eenvoudiger. Een van de speerpunten van de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBDIII) is om dit potentieel van slimme technologieën in de bouwsector beter te benutten. En door de huidige onzekerheid van energiebeschikbaarheid en de hoge energieprijzen is deze ontwikkeling nu nog urgenter.
Verbeterde energieprestaties voor gebouwen

Met de richtlijn energieprestatie gebouwen (Energy Performance of Buildings Directive ofwel EPBD) moet een verbeterde energieprestatie voor gebouwen in de Europese Unie worden gestimuleerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de klimatologische en plaatselijke omstandigheden buiten het gebouw, de eisen voor het binnenklimaat en de kosteneffectiviteit. Elke EU-lidstaat heeft een zekere mate van vrijheid om de EPBD te vertalen naar de eigen nationale situatie.


Eisen gebouwautomatiserings- en controlesysteem

De meest recente richtlijn EPBD III schrijft wel voor dat in gebouwen met een verwarming- of airco-installatie vanaf 290 kW nominaal vermogen, vanaf 2026 de energieprestatie van technische bouwsystemen moet worden gecontroleerd en gedocumenteerd, als de installatie nieuw geïnstalleerd, vervangen of verbeterd wordt. Daarnaast hoeven gebouwen die beschikken over zo’n systeem geen keuring van die installaties te laten verrichten. Aan zo’n gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) gelden de volgende eisen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit.

Het systeem moet:

  1.  Het energieverbruik permanent controleren, bijhouden en analyseren en de bijsturing ervan mogelijk te maken.
  2. De energie-efficiëntie van het gebouw toetsen, rendementsverliezen van technische bouwsystemen opsporen en de beheerder van de voorzieningen of technische installaties informeren over de mogelijkheden om de energie-efficiëntie te verbeteren.
  3. Communicatie met verbonden technische bouwsystemen en andere apparaten in het gebouw mogelijk maken en interoperabel zijn met technische bouwsystemen van verschillende soorten eigendomstechnologieën, toestellen en fabrikanten.
Individuele temperatuurregeling per ruimte

De nieuwe richtlijn heeft ook als gevolg dat vanaf 2026 elke ruimte in een gebouw een individuele temperatuurregeling moet hebben. Om dit te realiseren kunnen in bestaande panden niet altijd eenvoudig leidingen worden getrokken. Dan kan een draadloos systeem uitkomst bieden. Draadloos is snel te installeren en qua kosten interessanter doordat er minder bekabeling en dus minder manuren nodig zijn. Het is uiteraard wel van belang dat zo’n draadloos systeem ook betrouwbaar is. Door het combineren van innovatieve en bewezen draadloze technologieën zijn er inmiddels systemen die net zo betrouwbaar zijn als conventionele bekabelde systemen binnen de gebouwautomatisering.

Draadloze technologie

Fabrikant Produal was een van de eerste spelers in gebouwautomatisering die draadloze sensoren op de markt bracht. De draadloze technologie die door hen is ontwikkeld, is nog steeds functioneel, maar ze hebben ook een nieuw systeem, Proxima Wireless genoemd, dat bij een gebouw met veel meetpunten een zeer efficiënte en nuttige oplossing biedt in vergelijking met andere systemen.

Proxima® Wireless werkt op de nieuwste 2,4 Ghz low-powered Bleutooth technologie van U-blox, die veel minder energie verbruikt, waardoor batterijen veel langer meegaan. Samen met de Lumenradio Mesh-technologie is dit dé oplossing voor de toekomst. Je kunt instellingen eenvoudig wijzigen via Bluetooth met de naar persoonlijke wensen in te richten mobiele app: Produal MyTool.

In het kader van de eisen die vanaf 2026 gelden m.b.t. smart buildings, loont het zeker de moeite om je alvast te verdiepen in draadloze technologie. Draadloze meetoplossingen bieden een oplossing voor steeds meer toepassingen, bijvoorbeeld om de energie-efficiëntie van een bestaand gebouw te verbeteren, of om het comfort in een gebouw met specifieke metingen per ruimte te verzekeren.


Advies

Wil je weten welke voordelen een draadloos meetsysteem kan opleveren en hoe je kosten kunt besparen? Neem dan gerust contact met mij op voor een adviesgesprek.






26 juli, 2022

Doorontwikkeling draadloze communicatie Produal Proxima-meetsysteem

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Als je een nieuw product introduceert, dan moet je vaak een aantal hordes nemen. Dat hebben wij ook ervaren bij de introductie van het draadloze Produal Proxima-meetsysteem dat is uitgerust met een batterijgevoede gecombineerde temperatuur- en relatieve vochtigheidstransmitter. Bij de presentatie van deze nieuwe productlijn aan de markt in 2019 benadrukten we de voordelen van dit systeem ten opzichte van gangbare bedrade systemen. Naarmate we meer klanten spraken over de toepassingsmogelijkheden, kregen we inzicht in zaken waar we nog geen rekening mee hadden gehouden. Waardevolle input waardoor we samen met Produal het systeem nog beter inzetbaar konden maken.
Fase na de introductie

Na de introductie eind 2019 presenteerden we het draadloze meetsysteem in februari 2020 tijdens de VSK-beurs aan het grote publiek. We kregen op de beurs diverse positieve reacties van geïnteresseerden die wel meer van wilden weten. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Lange tijd konden we geen fysieke bezoeken doen om het systeem te demonstreren. 

Omdat we de installatiewereld toch wilden laten zien welke voordelen deze nieuwe draadloze technologie biedt, zijn we webinars gaan organiseren. Via een webinar hebben we later ook de uitbreiding van het Proxima-systeem met extra opties gepresenteerd, waaronder een batterijgevoede CO2-meting en een setpoint-optie.  


Demosets voor sceptische technici

Zo konden we, ondanks de beperkingen door de coronacrisis, toch ons nieuwe systeem onder de aandacht brengen. Direct bleek dat het in een redelijk conventionele installatiewereld een uitdaging is om kritische technici te overtuigen van de voordelen van een draadloos systeem, dat ook nog eens gevoed wordt door een batterij. Dit is precies de reden waarom we demosets beschikbaar hebben die we bij geïnteresseerde bedrijven plaatsen. Men kan dan zelf de voordelen ervaren.

Uitdagende toepassing in distributiecentrum

Bij een aantal klanten verliep de test naar volle tevredenheid, maar in een specifiek geval wilde de klant 70 stuks WTR-transmitters met 1x WBU toepassen in een distributiecentrum. Aangezien wij hiermee zelf ook nog ervaring moesten opdoen én omdat ze in dit bedrijf een relatief grote afstand wilden overbruggen, moesten we dit uiteraard eerst testen. 

Produal geeft aan dat de afstand in het vrije veld voor de transmitters onderling theoretisch maximaal 100 meter kan zijn. Maar in de praktijk heb je nu eenmaal te maken met diverse obstakels, zoals wanden en stellingen met producten. Dit kan het communicatiesignaal beperken, maar onze verwachting was dat 30 tot 50 meter zeker mogelijk moest zijn. 


Netwerk sterk genoeg?

Ook voor ons was deze praktijktoepassing natuurlijk bijzonder interessant en leerzaam. Zouden we een voldoende sterk netwerk kunnen opleveren? We hebben een afspraak gemaakt en het systeem op locatie geïnstalleerd. Helaas duurde het erg lang voordat de transmitters online kwamen. Daarom besloten we de situatie met Produal te bespreken. Mogelijk konden zij een verklaring geven. 

Een week later ben ik met een collega naar de klant teruggegaan en hebben we de geadviseerde procedure van Produal gevolgd. Helaas was het resultaat hetzelfde en was het voor ons onverklaarbaar waarom het systeem niet werkte zoals door Produal voorgespiegeld. Natuurlijk is een dergelijke situatie niet goed voor het vertrouwen, zowel voor de klant als voor onszelf.

Omdat onze klant een opleverdatum moest halen en wij niet de garantie konden geven wanneer wij het lek boven water zouden hebben, hebben wij geadviseerd om een alternatieve meting te plaatsen.

Nieuwe testset werkt uitstekend

Bij terugkomst hebben we weer een Teams-meeting opgezet met onze leverancier Produal. Van een afstand was het lastig te zeggen wat nu precies de oorzaak zou kunnen zijn. Mogelijk had het te maken met de testset die bestond uit WTR-transmitters van de eerste generatie. Vandaar dat ze ons nieuwe WTR-transmitters hebben geleverd. Deze nieuwe testset was voorzien van de nieuwste firmware.

Mijn collega en ik hebben in augustus de nieuwe set bij een vergelijkbaar bedrijf getest in het magazijn met een uitstekend resultaat! De WTR-transmitters kwamen snel online en we konden een acceptabele afstand overbruggen, waarmee het vertrouwen in het Produal Proxima-systeem weer is hersteld.

Wat hebben we geleerd?

Achteraf is gebleken dat Produal het systeem continu verder ontwikkelt en dat er meerdere firmware-en hardware-updates zijn doorgevoerd. Met de recente stappen is het nu ook mogelijk de uitdagende applicaties op te lossen. Door zelf praktijkervaring op te doen, kunnen wij klanten ook beter adviseren. Deze constante ontwikkelingen maken het product juist toekomstbestendig. Voor echte techneuten gaat dit misschien niet altijd zo snel als wij willen, maar met dit innovatieve product zijn wij er nu zeker klaar voor!





12 oktober, 2021

Waarom koos Coneco voor draadloos Produal Proxima Mesh-meetsysteem voor optimalisatie WKO bij Project Barts II?

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Recent kwam ik een interessant bericht tegen op LinkedIn en later ook op Facebook. Het betrof een kort verslag van een project van onze gewaardeerde klant Coneco Alblasserdam. Zij hadden uitstekend de voordelen benut van het door ons geleverde draadloze Proxima MESH-meetsysteem en deelden hun ervaring met hun volgers. Dit systeem van de Finse fabrikant Produal is toegepast voor optimalisatie van de Warmte Koude Opslag (WKO) bij één van hun klanten. Een interessant project waar ik graag meer over vertel.
Het vraagstuk

Het begon met een onbalans in de bronnen bij het distributiecentrum van textielproducent Barts in de Amsterdamse houthavens. De bronnen hadden een koude-overschot. Tevens was er op warme dagen te weinig koeling beschikbaar, doordat de temperatuur van het GKW (gekoeld water) naar de vloerkoeling ‘veilig’ was ingesteld om condensvorming op de vloeren te voorkomen. Om de bronbalans versneld terug te vinden, is er door Tom Stout (Projectleider service en onderhoud) namens Coneco Alblasserdam gespard over mogelijke oplossingen met Kees Verwijs (Business unit manager Utiliteit) en Ton Branderhorst (Servicetechnicus van Tibo-Veen) en Wilhelm Hoogendoorn (Specialist monitoring van DWA).

Bestaande temperatuuropnemers vervangen en uitbreiden

De aanpassingen betroffen onder andere optimalisatie van de WKO, het uitlezen van de warmtepompen, het aansturen via MODbus om inzet van de warmtepompen te optimaliseren, het toerengeregeld maken van diverse pompen, optimalisatie van de regeling van de droge koeler en diverse andere werkzaamheden om de energiebalans van de bron te verbeteren. Daarnaast moesten de bestaande ruimtetemperatuuropnemers worden vervangen voor gecombineerde temperatuur-/vochtopnemers en worden uitgebreid naar de kantoren. Omdat er in de loods was gekozen voor een 2x1mm² stuurflexkabel en op kantoor nog helemaal niets aanwezig was, is voor project Barts II gekozen voor ons draadloze Proxima Mesh-meetsysteem


Geen bekabeling nodig

De vier bestaande ruimteopnemers zijn vervallen. Hiervoor in de plaats zijn in totaal 8 draadloze ruimtetemperatuur-/vochtopnemers teruggekomen, zodat het dauwpunt kan worden bepaald en deze met een ‘offset’ naar de voorregeling van de koeling kan worden doorgezet. Enerzijds wordt door de lagere temperatuur het koelvermogen vergroot, anderzijds kan, doordat er meer koeling wordt afgenomen, de balans versneld worden teruggevonden.

Door de keuze voor dit draadloze meetsysteem hoefde hier geen bekabeling getrokken te worden, waardoor de installatietijd en overlast tot een minimum werden beperkt.

Zoek jij ook een oplossing om installatietijden te verkorten doordat je voor het plaatsen van opnemers geen bekabeling hoeft aan te leggen? Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron foto: Coneco


30 juli, 2021

Monitoren luchtkwaliteit steeds belangrijker aspect van garanderen gezond gebouw

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 6 minuten

De luchtkwaliteit van de omgeving waarin wij leven en werken heeft een aanzienlijk effect op onze gezondheid, ons welzijn en onze productiviteit. Om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit, moeten we de niveaus van de verschillende omstandigheden en de hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen in de lucht meten. In dit gastblog ga ik in op de recente samenwerking van ICONICS (het bedrijf waar ik werkzaam ben als Software Business Development Leader North Europe) en Sysinno Technology. Het doel van onze samenwerking is een betere controle bieden over de gezondheid en veiligheid op de werkplek in gebouwen.

Eenvoudig inzicht in luchtkwaliteit

In de oplossing die wij bieden integreert de automation software van ICONICS met de sensorgerichte producten en diensten van  Sysinno Technology (in de Benelux verkrijgbaar bij Hitma (red)). Zo monitoren we de luchtkwaliteit met behulp van Sysinno's iAeris luchtmonitoringsystemen en ICONICS’s Software Suite. Door de plug-and-play-achtige integratie verkrijgt de gebruiker eenvoudig inzichten in luchtkwaliteit in slechts enkele minuten.

Snel analyseren enreageren

De samenwerking biedt verschillende voordelen voor gebruikers van BuildingManagement Systems (BMS) die bezorgd zijn om luchtvervuiling, waarbij hetspecifiek gaat om metingen van meerdere parameters zoals PM2.5 /PM1.0, Ozon,Total Volatile Organic Compounds (TVOC), HCHO, en CO/CO2 niveaus. ICONICS realiseertmet de technologie van Sysinno een monitoring die verder gaat dan de normalenormen, die over het algemeen alleen rekening houden met relatieve vochtigheid,temperatuur en CO2. Eigen algoritmen zorgen ervoor dat gebruikers de gegevenssnel kunnen ontleden en analyseren en dat er van minuut tot minuut op kanworden gereageerd.

Cloud-gebaseerde toepassing

Momenteel is de iAeris van Sysinno de enige productieklare luchtkwaliteitsmonitor op de markt die geïntegreerd is met Microsoft Azure Sphere en Azure IoT Hub, waarbij het profiteert van de toegang tot de hoog beveiligde software, hardware en Cloud computing-diensten. Deze Cloud-gebaseerde toepassing brengt het traceren en beheren van luchtkwaliteit naar het hoogste niveau van informatie en veiligheid. Door gebruik te maken van Azure Sphere-technologie kunnen Sysinno en ICONICS’s oplossing op een veilige manier de gezondheid en veiligheid van slimme ruimtes monitoren en verbeteren. Hier is veel behoefte aan nu we overgaan naar een post covid-19 wereld.

Veiligheid en energiebesparing

Gebruikers kunnen de gegevens van iAeris ook integreren in Workspace AnalytiX®, een overkoepelend Intelligent Software Building Platform waarbij meerdere subsystemen kunnen worden gekoppeld om efficiëntie van apparatuur, comfort en duurzaamheidsdoelstellingen te borgen. De softwareoplossing is gebaseerd op ICONICS' geavanceerde Fault Detection and Diagnostics (FDD) technologie, die de kosten aanzienlijk vermindert en de operationele efficiëntie verbetert. Workspace AnalytiX bevat door de gebruiker aanpasbare foutregels om fouten en afwijkingen te melden. Het weegt ook de waarschijnlijkheid van apparatuurstoringen en adviseert over onmiddellijke preventieve acties die kunnen worden genomen, waardoor de veiligheid wordt verbeterd en energiebesparing wordt geoptimaliseerd.

De integratie van Sysinno met de Automation Software Suite van ICONICS helpt ons bij het bereiken van onze doelstellingen om te bouwen aan een betere, gezondere toekomst door wereldwijde samenwerking. We zijn er trots op dat Sysinno, wat ons betreft de beste aanbieder van luchtkwaliteitstechnologie, deze belangrijke stap met ons zet. Deze samenwerking sluit volledig aan bij ons motto: "Make the Invisible Visible™".

Wil je naar aanleiding van mijn blog meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden met de multi-sensoren van Sysinno voor het meten van luchtkwaliteit? ICONICS heeft een whitepaper geschreven die een duidelijk beeld geeft van luchtkwaliteitsmonitoring en Cloud integratie.

https://iconics.com/Documents/Whitepapers/Air-Quality-Monitoring-Solution-with-ICONICS-and-Sysinno 

of bezoek https://iconics.com/Industries/Building-Automation

Uiteraard sta ik je ook graag persoonlijk te woord.

Arthur Blom
Software Business Development Leader North Europe at ICONICS

LinkedIn

09 juni, 2021

Meer aandacht voor slimme ventilatie in gebouwen door corona

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer aandacht is voor ventilatie in gebouwen. In een artikel in het vakblad ‘De Ingenieur’ las ik dat wetenschappers hameren op het toe- en afvoeren van lucht in ruimtes of het verversen met buitenlucht. Hierdoor kan het risico op besmetting flink afnemen. Je zou een ruimte regelmatig kunnen doorluchten, maar nog beter is het als er flink lucht wordt afgezogen en verse lucht in de ruimte wordt binnengeleid.
Wetenschap

De betreffende wetenschappers, 39 in totaal en uit verschillende landen, pleiten in vakblad Science voor een revolutionaire verschuiving op het gebied van ventilatie in gebouwen. “We vinden het vanzelfsprekend dat drinkwater schoon en vrij van ziektekiemen wordt aangeleverd. Dat zou eigenlijk ook voor lucht moeten gelden”, aldus Marcel Loomans, universitair docent Building Performance aan de TU Eindhoven, en een van de auteurs van het Science-artikel. “We moeten ons realiseren dat gebouwen er niet in de eerste plaats zijn om energie te besparen, maar om mensen een gezonde omgeving te bieden.”

Philomena Bluyssen, hoogleraar Binnenmilieu aan de Technische Universiteit Delft en medeauteur van het Science-stuk voegt hieraan toe: “Nu in het afgelopen jaar steeds duidelijker is geworden dat de derde besmettingsroute, namelijk via aerosolen, ook een belangrijke rol kan spelen, vinden wij het tijd voor actie.”


Gebouwautomatisering

Om via het gebouwbeheerssysteem de ventilatie automatisch te regelen, worden steeds vaker draadloze systemen ingezet, aangestuurd door de meetresultaten van CO2-transmitters. En gelukkig zijn deze CO2-transmitters nu ook in een volledig draadloze uitvoering verkrijgbaar. Hierdoor zijn ze eenvoudig te plaatsen (zonder dat je kabels moet trekken) en toe te passen. Uiteraard aanvullend voorzien van ruimtetemperatuur- en relatieve vochtigheidsmeting. 

100% draadloos

Met draadloos bedoel ik ‘draadloze datacommunicatie’ of een ‘draadloze voeding’ oftewel een batterijgevoed systeem. Zo’n 100% draadloze meetsysteem is Proxima Mesh van de Finse fabrikant Produal. Ik wil benadrukken dat de CO2-sensors van dit systeem geen CO2-loggers zijn! Het zijn transmitters waarmee op de ventilatie kan worden gestuurd. De meetwaarden worden draadloos via het zogeheten Mesh-systeem naar de gateway gestuurd. Deze gateway is aangesloten op het gebouwbeheersysteem.

De opkomst van draadloze systemen is te danken aan de wereldwijde IoT-trend (internet of things). Ik zie in de praktijk dat de snel veranderende eisen met betrekking tot energie-efficiëntie en luchtkwaliteit en het installeren van gebouwbeheersystemen in steeds meer (bestaande) gebouwen hier ook aan bijdragen. 

Het Mesh-systeem is intelligent en zelfherstellend. Het netwerk stuurt gegevens naar de gewenste bestemming op de kortste en meest energie-efficiënte manier, zonder dat er repeaters nodig zijn. En mocht een signaal verloren gaan, dan zoekt het netwerk automatisch naar het snelste en meest betrouwbare knooppunt om toch het signaal te kunnen verspreiden.

Gezondheid en comfort

Een mindere luchtkwaliteit in gebouwen heeft effect op onze gezondheid en het comfort. Net als de wetenschappers hoop ik daarom dat er nog meer aandacht komt voor optimale ventilatie. En als daarvoor een draadloze oplossing gewenst is, dan denk ik graag mee over de mogelijkheden. 


03 juni, 2021

Waarom draadloos meten in de gebouwautomatisering?

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 7 minuten
Draadloze systemen worden steeds populairder in de gebouwautomatiseringssector. Dit is te danken aan de wereldwijde IoT-trend (internet of things), de snel veranderende eisen met betrekking tot energie-efficiëntie en het installeren van gebouwbeheersystemen in steeds meer (bestaande) gebouwen. Daarnaast zijn er vele soorten draadloze systemen op de markt verkrijgbaar.
Maar wanneer spreek je nu eigenlijk over draadloos?

Met draadloos wordt bedoeld ‘draadloze datacommunicatie’ of een ‘draadloze voeding’ oftewel een batterijgevoed systeem. In het algemeen spreekt  men over draadloos als er datacommunicatie tussen 2 apparaten kan plaats vinden. Maar er zijn natuurlijk veel verschillen. Zoals bijvoorbeeld de afstandsbediening voor de televisie of een Bluetooth-verbinding om bijvoorbeeld je favoriete muziek vanaf je telefoon te streamen naar een geluidsysteem. 


In de gebouwautomatisering wordt datacommunicatie o.a. verkregen door verschillende nodes met elkaar te verbinden. Zoals bijvoorbeeld een netwerk bestaande uit een gateway of modem met meerdere sensoren/transmitters waarmee de actuele status van het binnenklimaat wordt gemeten. Het aantal gateways wordt bepaald door het zendbereik van de opnemers samen met de capaciteit die de gateway aan kan. Mogelijk zijn er dus meerdere gateways nodig om een betrouwbaar netwerk op te bouwen.

Ook zijn er CO2-sensoren beschikbaar die je eenvoudig aan de wand kunt bevestigen en waarmee je met je telefoon verbinding kunt maken om zo de actuele status van de luchtkwaliteit af te lezen. Op zich een mooie ontwikkeling maar om het CO2-gehalte naar een acceptabel niveau te brengen, moet er vervolgens een corrigerende actie plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld een raam openzetten. In een gebouwbeheerssysteem (GBS) wil je graag dat de luchtverversing is geautomatiseerd en dus moet de sensor zijn geïntegreerd in het GBS. 

Wanneer draadloos?

Onze klanten vragen regelmatig wanneer het zinvol is om voor een draadloos meetsysteem te kiezen en welke draadloze oplossing voor hen de beste is. Denk bijvoorbeeld aan een monumentaal pand of museum waarbij het lastig of niet wenselijk is om bekabeling aan te leggen. Een ander belangrijk voordeel van draadloos is de grote mate van flexibiliteit. Je hoeft immers pas in een vergevorderd stadium van het bouwproces te bepalen waar de meetsensoren kunnen worden geplaatst. Daarnaast is een betrouwbaar meetsysteem natuurlijk heel belangrijk. Wanneer je kiest voor een meet-en-regelsysteem voor gebouwautomatisering, is het belangrijk om een professional, zoals een adviesbureau of een installatiebedrijf, te benaderen die met je mee kan denken.

Een belangrijk aandachtspunt is hoe het netwerk zo effectief mogelijk kan worden opgebouwd en moet je goed nadenken over waar de meetsensoren en de gateways kunnen worden geplaatst. Om een representatieve meting te verkrijgen zullen de meeste sensoren op een hoogte van 1.50 meter worden geplaatst, omdat deze hoogte bepalend is voor een juiste meting van het binnenklimaat. Warme lucht zal immers stijgen en kooldioxide, die zwaarder is dan lucht, zal dus dalen. Indien je zou kiezen voor een meetsensor tegen het plafond kan de meting niet of minder representatief zijn.

Vervolgens moet je nadenken over stroompunten voor zowel de meetsensoren als voor de gateways. Het draadloze meetsysteem van Produal biedt hiervoor een aantal oplossingen. Omdat iedere meetsensor (node) werkt als een repeater wordt er daadwerkelijk een draadloos netwerk opgebouwd. Dit betekent dat er in de meeste gevallen slechts 1 gateway nodig is en het netwerk wordt opgebouwd door de meetsensoren. Bovendien zijn de meetsensoren batterijgevoed en ze hebben, afhankelijk van de uitvoering en gebruik, een (batterij)levensduur van tussen 4 en 8 jaar. Over stroompunten en datakabels hoef je dus veel minder na te denken.

Indien er echter minder meetpunten nodig zijn en deze verder uit elkaar liggen, gaat het effect van een mesh-netwerk verloren. In die gevallen is een peer-to-peer-netwerk met gelimiteerde technische functies misschien een betere oplossing.

Wat wordt er gemeten en hoe nauwkeurig?

De belangrijkste criteria voor de selectie van een meetoplossing worden bepaald door de wensen en specificaties van de klant of eindgebruiker. Hoe nauwkeurig en betrouwbaar moeten de metingen zijn, wat er wordt gemeten en hoe vaak, en hoeveel meetpunten worden er geïnstalleerd?

Over het algemeen zal gewenst zijn dat de sensoren betrouwbare informatie geven over de fluctuaties van het binnenklimaat in plaats van simpelweg de metingen doorsturen op bepaalde intervallen. Het is dan van belang transmitters te kiezen van een hoge kwaliteit met slimme functionaliteiten.

Hoe toekomstbestendig en ecologisch verantwoord moet de oplossing zijn?

Vooraf kun je ook nadenken over de levensuur van een meetsysteem. Kan het worden aangepast als de eisen in de toekomst veranderen? De eisen voor comfort, functionaliteit en schaalbaarheid (uitbreidbaar) voor de gebruikers van het gebouw veranderen continu. Een draadloos meetsysteem biedt de mogelijkheid om relatief eenvoudig aanpassingen door te voeren zonder al te grote investeringen in het gehele gebouwbeheerssysteem. Je hoeft niet na te denken over het verplaatsen of installeren van bekabeling, aangezien het voldoende is om nieuwe sensoren aan te schaffen of een bestaande sensor te verplaatsen naar een nieuwe locatie.

Investeren in een draadloos systeem van een betrouwbare leverancier geeft je de zekerheid van technische ondersteuning, firmware-updates en nieuwe functionaliteiten, wat de levensduur van de meetoplossing verlengt.

Is bekabeling überhaupt mogelijk?

Draadloos betekent niet dat een bekabeld systeem in zijn geheel vervangen moet worden, maar het biedt een alternatief als bekabeling voor problemen zorgt of niet mogelijk is. 

In historische of monumentale gebouwen bijvoorbeeld is het aanleggen van bedrading meestal niet mogelijk of niet wenselijk. Onder bepaalde omstandigheden kunnen bestaande kabels zelfs gebruikt worden in een draadloze oplossing. Oude bekabeling van een passieve temperatuurmeetoplossing is bijvoorbeeld wel eens hergebruikt voor 24 Volt gevoede transmitters die vervolgens wel weer draadloos communiceren. 

Hoe en waarom wordt de data verzameld?

Wordt het meetsysteem geïntegreerd met de cloud puur om data te verzamelen, of staat het direct in verbinding met een lokaal gebouwbeheerssysteem waarmee een optimaal binnenklimaat wordt gecreëerd? Of misschien wil je wel een combinatie? Moet er ook nog betaald worden voor een abonnement aan een extern bedrijf om de data geleverd te krijgen?

Traditionele, lokale en nieuwe, vaak operator-based, draadloze systemen hebben elk hun voor-en-nadelen. Oplossingen die gelinkt zijn met het automatiseringssysteem in het gebouw, vaak ontworpen voor professioneel gebruik, zijn niet afhankelijk van externe factoren zoals een internetverbinding of operator-onderbrekingen. Deze draadloze systemen zijn ook eenvoudiger aan te passen en uit te breiden. Een operator-based draadloos systeem is handig wanneer het doel is om data te verzamelen en te analyseren van het binnenklimaat in een gebouw, zonder dat een lokaal draadloos netwerk noodzakelijk is.

Betrouwbaarheid op nummer één

Natuurlijk zijn er allerlei vragen over draadloze meetsystemen. Ook al is draadloos maar één van de vele manieren om data te versturen van de ene plek naar de andere, het zou niet meer gezien moeten worden als een noodoplossing wanneer iemand vergeten is om kabels te installeren. Traditionele bedrade systemen gaan vaak twee decennia mee, tot het volgende renovatieproject. Draadloze meetoplossingen bieden een oplossing voor meer en meer projecten, bijvoorbeeld om de energie-efficiëntie van een bestaand gebouw te verbeteren, of om het comfort in een gebouw met specifieke metingen per ruimte te verzekeren.

Onze partner Produal speelt al meer dan 30 jaar een belangrijke rol op het gebied van het verbeteren van het binnenklimaat, met zowel bedrade als draadloze meetsystemen. Met deze producten helpen wij onze klanten graag met de meest uitdagende installatieprojecten.

Wilt u weten welke voordelen een draadloos meetsysteem in uw situatie kan opleveren en hoe u kosten kunt besparen op installatietijd? Neem dan gerust contact met mij op  voor een adviesgesprek.

25 februari, 2021

Veilige luchtkwaliteit op scholen; stuur ventilatie aan met 100% draadloze CO2-transmitters

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 6 minuten

Door het coronavirus is er veel belangstelling voor een gezond en veilig binnenklimaat in schoolgebouwen. Ventilatie speelt hierbij een belangrijke rol, want onvoldoende luchtverversing kan bijdragen aan het verspreiden van COVID-19. Het RIVM heeft daarom ventilatierichtlijnen voor scholen opgesteld, Wat de verspreiding van aerosolen in de klaslokalen betreft, is de kooldioxidemeting (CO2) een goede graadmeter. Die moet volgens het RIVM onder de grenswaarde van 1.200 CO2 ppm blijven, voor nieuwe schoolgebouwen is het streven 950 ppm CO2. Maar hoe weet je nu zeker dat de ruimte waarin jij je bevindt aan die richtlijnen voldoet en dat er op tijd actie wordt ondernomen als de waarden worden overschreden? En hoe kun je aantonen dat de luchtkwaliteit in het klaslokaal gedurende een periode in orde is geweest?

Subsidieregeling voor schoolgebouwen

De rijksoverheid heeft de ventilatie in scholen onder de loep genomen. En wat blijkt; zo’n 11 procent van de onderzochte schoolgebouwen voldoet niet aan de wettelijke ventilatienormen. Deze scholen zijn verplicht dit aan te pakken. Hiervoor heeft het kabinet 360 miljoen euro beschikbaar gesteld via de SUVIS-subsidieregeling (Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen).  Deze specifieke subsidie kunnen gemeenten gebruiken om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten, waaronder aanschaf en installatie van een meetsysteem waarop de gebouwautomatisering gestuurd kan worden. 

Het eerste deel van de SUVIS-subsidie kan dit jaar al worden benut om schoolbesturen en gemeenten te helpen met aanpassingen aan ventilatiesystemen. Tot en met 30 juni 2021 kunnen scholen de subsidie aanvragen. De specifieke uitkering zal worden gericht op noodzakelijke en energiezuinige ventilatiemaatregelen en de daarbij behorende ondersteunende maatregelen, te weten een kooldioxidemeter per onderwijsruimte, een energiebeheersysteem en eventueel aanpassingen gericht op het voldoen aan de eisen voor een energiezuinig binnenklimaat. 

Draadloze oplossing voor bestaande gebouwen

De kooldioxidemeters die scholen aanschaffen om de luchtkwaliteit te monitoren, moeten dus in iedere onderwijsruimte worden geïnstalleerd en voldoen aan de eisen die zijn opgenomen in de Regeling Bouwbesluit 2012. Bovenop de technische eisen is voorgeschreven dat je gebruik moet maken van een monitoringsfunctie waarbij de gegevens ten minste een jaar bewaard blijven. Dit om te waarborgen dat de informatie over de concentratie CO2 beschikbaar is en geanalyseerd kan worden.

De benodigde aanpassingen aan ventilatiesystemen zullen meestal plaatsvinden in bestaande schoolgebouwen. Ik kan me voorstellen dat gebouweigenaren, schooldirecteuren, gemeenten etc. niet zitten te wachten op ingrijpende verbouwingen met veel breekwerk om systemen aan te leggen en kabels te trekken om CO2-meters en andere sensoren te koppelen aan het gebouwbeheerssysteem. Je kunt natuurlijk eenvoudige, stand alone, CO2-meters aanschaffen, maar dan is de leraar n.a.v. van de gemeten waarden de hele dag bezig met het openen en sluiten van ramen. Met een gebouwbeheerssysteem kun je de ventilatie automatisch regelen, aangestuurd door de meetresultaten van CO2-transmitters. En gelukkig zijn deze CO2-transmitters nu ook in een volledig draadloze uitvoering verkrijgbaar en dus eenvoudig te plaatsen en toe te passen. Uiteraard aanvullend voorzien van ruimtetemperatuur- en relatieve vochtigheidsmeting.

Produal draadloze CO2 transmitters voor scholen

Voordelen van draadloos

Het 100% draadloze meetsysteem Proxima Mesh dat de Finse fabrikant Produal vorig jaar introduceerde, beschikt sinds februari 2021 over draadloze batterijgevoede CO2-transmitters en een handige geavanceerde bedienknop. Met name voor schoolgebouwen kan deze uitbreiding aan dit meetsysteem van enorme toegevoegde waarde zijn. Belangrijke voorwaarde is uiteraard wel dat ze beschikken over een gebouwbeheer- en een luchtbehandelingssysteem.

Waarom is er juist nu behoefte aan draadloze meetsystemen? Tijdens gesprekken met ingenieurs- en installatiebureaus het afgelopen jaar viel met op dat veel bedrijven meer willen weten over de mogelijkheden van draadloze meetapparatuur. In veel school- en kantoorgebouwen en andere panden speelt het flexibel inrichten van ruimtes een belangrijke rol. Daar past een draadloos meetsysteem goed bij: dat voorkomt dat bij een aanpassing de kabels moeten worden verlegd. 

Energiezuinige datatransmissie

Producent Produal had een vooruitziende blik en ontwikkelde daarom twee jaar geleden een CO2-transmitter op haar draadloze meetsysteem Proxima Mesh. De moeilijkheid zat in het energieverbruik van de sensor. Produal heeft dit vorig jaar geoptimaliseerd. Het systeem had namelijk al een batterijgevoede gecombineerde temperatuur- en relatieve vochtigheidstransmitter. De CO2-transmitter moest toen nog bedraad gevoed worden. Samen met een geavanceerde bedienknop is de uitbreiding nu beschikbaar. Door gebruik te maken van een CO2-sensor in combinatie met een energiezuinige datatransmissie, werkt deze transmitter minimaal vier jaar op één batterij. Verder maakt de geïntegreerde geavanceerde bedienknop het mogelijk om een setpointverstelling te doen of je kunt de zonwering of verlichting ermee bedienen.

Verschil met kooldioxidemeters

Een van de belangrijkste verschillen met kooldioxidemeters is dat de Produal-oplossing geen logger is of alleen een meetwaarde weergeeft. Het is een transmitter waar de ventilatie daadwerkelijk op gestuurd kan worden. Het gewenste loggen kan dan centraal in het GBS gebeuren.

  • De draadloze Produal-oplossing maakt het trekken van kabels in lokalen overbodig. Dit biedt zeer zeker een besparing op installatiekosten. Datalogging kan overigens ook vaak in het gebouwbeheerssysteem en is dus nog steeds mogelijk.
  • De sensor is van een hoge kwaliteit. Er zijn veel ‘goedkope’ CO2-loggers verkrijgbaar, maar gezien de strenge richtlijnen wil je natuurlijk wel een betrouwbare meting. 
  • Produal maakt gebruik van een hoogwaardige: Sunrise HVAC | Senseair-sensoren met een auto-kalibratiefunctie en een levensduur van 15 jaar! 

Luchtkwaliteit optimaliseren

Het voordeel van de toevoeging van deze CO2-sensoren aan het Produal-meetsysteem is dat dit de mogelijkheid biedt om de luchtkwaliteit te optimaliseren in moderne, maar ook in monumentale panden. Ook voor schoolgebouwen kan dit een optimale oplossing zijn. Als er een gebouwbeheersysteem aanwezig is kan dit systeem eenvoudig via Modbus RTU worden gekoppeld.

Zoals ik eerder al aangaf, is het ideaal als een gebouwbeheersysteem ook is uitgerust met een ventilatiesysteem. Anders moet je nog steeds zelf de ramen openzetten als het CO2-niveau te hoog is. Produal heeft het Proxima-systeem juist ontwikkeld, zodat leraren zich kunnen concentreren op hun leerlingen en het lesgeven. Ik wil nogmaals benadrukken dat deze CO2-sensor geen CO2-logger is! Het is een transmitter waarmee op de ventilatie kan worden gestuurd. De meetwaarden worden draadloos via het zogeheten Mesh-systeem naar de gateway gestuurd. Deze gateway is aangesloten op het gebouwbeheersysteem. 

Het Mesh-systeem is intelligent en zelfherstellend. Het netwerk stuurt gegevens naar de gewenste bestemming op de kortste en meest energie-efficiënte manier, zonder dat er repeaters nodig zijn. En mocht een signaal verloren gaan, dan zoekt het netwerk automatisch naar het snelste en meest betrouwbare knooppunt om toch het signaal te kunnen verspreiden.

Gratis webinar over een gezond binnenklimaat met volledig draadloos systeem

Je merkt dat ik bijzonder enthousiast ben over de ontwikkelingen m.bt.t. het Produal-meetsysteem. Ik zou er uren over kunnen vertellen, maar op 11 maart a.s. ga ik alle mogelijkheden tijdens een webinar van één uur voor je samenvatten.

Samen met m’n collega Marcel van Kesteren demonstreer ik dan de nieuwe opties en toepassingsmogelijkheden. Wil je meedoen aan dit gratis webinar? Meld je dan snel aan via www.hitma-gebouwautomatisering.nl/webinar.


08 februari, 2021

High level lekdetectie bij gameontwikkelaar

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Bijna een jaar geleden ben ik in dienst gekomen bij Hitma om de gebouwautomatiserings-activiteiten verder te ontwikkelen. Wat me bijzonder bevalt aan mijn nieuwe baan, zijn de uiteenlopende bedrijven waarvoor wij als Hitma oplossingen kunnen bieden. Zo bezocht ik begin dit jaar samen met mijn collega Frank van Kooten de vestiging van technisch dienstverlener Kuijpers Utiliteit Midden Noord in De Meern om een lekdetectie-oplossing te bespreken voor het koelsysteem bij een gameontwikkelaar in Amsterdam.


Lekkage kan grote schade opleveren

Lekkages in gebouwen en/of serverruimtes kunnen grote schade opleveren. Door op kritische plaatsen onder een computervloer of op leidingen van een koelplafond vroegtijdig condensvorming te detecteren, kan veel ellende worden voorkomen. Lekdetectieschakelaars kunnen worden gebruikt om direct een noodafsluiter aan te sturen of een melding te geven aan het gebouwbeheersysteem.

Energieneutrale en gezonde installaties

Via onze website ontvingen wij een offerteaanvraag van onze relatie Kuijpers Utiliteit Midden Noord in De Meern. Dit bedrijf ontwerpt, bouwt én onderhoudt technische installaties in gebouwen en industrie en draagt daarmee bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Hun ambitie is energieneutrale en gezonde installaties te realiseren.

Lekdetectie onder computervloeren

Onze contactpersoon Ton van der Voet wilde een offerte ontvangen voor een lekdetectiesysteem voor onder de computervloeren van een vijftal verdiepingen in het pand van een game-ontwikkelaar in Amsterdam. Per verdieping zou een regelpaneel gemonteerd worden waarop het lekdetectiesysteem moest worden aangesloten ten behoeve van een storingsmelding. Bij de aanvraag waren tekeningen gevoegd met daarop per verdieping de loop van het leidingwerk.

Gamewereld

Het game-ontwikkelbedrijf heeft lekdetectie nodig omdat de computers er op topcapaciteit draaien en veel warmte ontwikkelen. Daarom moeten ze worden gekoeld. Om eventuele lekkage in het koelsysteem te constateren, was men dus op zoek naar een lekdetectiesysteem voor bij de zogenaamde development bureaus. Via onze Finse leverancier Produal kunnen wij dergelijke systemen leveren.

Bouwtekening bekijken

Gezamenlijk met Ton van der Voet hebben mijn collega Frank en ik de bouwtekeningen bekeken wat leidde tot de optimale verdeling van de sensoren.

Daarnaast werd er afgesproken dat we sensoren zouden aanbieden die op de vloer kunnen worden geplaatst. Indien mogelijk met een verlengde kabel zodat er meerdere sensoren op een relais kunnen worden aangesloten. 

Snel leveren

De eindklant had haast met dit project en nadat er overeenstemming was bereikt over alle technische specificaties en de offerte, hebben wij het lekdetectiesysteem binnen 3 weken kunnen leveren. Al met al een mooi project, waar we een betrouwbare oplossing voor hebben mogen verzorgen.. 

0
04 december, 2020

Ben jij tijdens je #staycation in aanraking gekomen met formaldehyde?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 5 minuten

De #staycation die in Nederland trending topic was deze zomer, in combinatie met het feit dat veel mensen ervoor kozen om dit jaar hun vakantiegeld te gebruiken voor die (lang uitgestelde) klus in het huis... deed me denken aan de risico's van formaldehyde. Ben je bekend met formaldehyde? Het is een kankerverwekkende stof, die onder andere in spaanplaat voorkomt. In deze longread vertel ik je er meer over. 

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Deze irriterende stof, komt van nature in kleine hoeveelheden voor in het menselijk lichaam en in sommige voedingsmiddelen, zoals fruit. Formaldehyde wordt ook wel spaanplaatgas genoemd en wordt in vele materialen toegepast zoals lijm en als bacteriedodend middel. Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen. Daarbij zorgt ook een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid dat er meer gas vrijkomt. Als er niet genoeg geventileerd wordt, blijft formaldehyde langer binnenshuis hangen. 

In de binnen- en buitenlucht is altijd een lage achtergrondconcentratie formaldehyde aanwezig. 

Waar kom je deze stof tegen? 

Om eerlijk te zijn schrok ik van de hoeveelheid plekken waar formaldehyde ontstaat, of waar het in is verwerkt. Hieronder een opsomming van mogelijke plekken waar je het kan tegenkomen.

Van nature: 

  • in voeding
  • in je eigen lichaam, het komt vrij bij de stofwisseling

Ontstaat: 

  • tijdens het branden van kaarsen en wierook
  • bij gebruik van de open haard
  • bij het bereiden van eten
  • bij het roken van tabak
  • als uitstoot van motorvoertuigen
  • als uitstoot van elektriciteitscentrales, verbrandingsovens en raffinaderijen

Als ingrediënt: 

  • in verf
  • in schoonmaakmiddelen
  • in lijmen
  • als formaldehyde releasers in persoonlijke verzorgingsproducten
  • in spaanplaat, hdf, mdf, triplex, multiplex, dus ook in laminaat, meubels en andere houten voorwerpen zoals speelgoed. 
  • in autogordels, handgrepen en roosters van luidsprekers in auto's
  • in elektronica zoals printers, elektrische tandenborstels en sommige koffie-apparaten

Gebruik:

  • om kleding, de bekleding van meubels, gordijnen en vitrages kreukvrij en vuil afstotend te houden

De regelgeving

Formaldehyde kan je dus in zeer veel verschillende producten tegenkomen, hierdoor zijn er dan ook verschillende wetten en regels rondom het gebruik van deze stof. Zo mag er niet meer dan 0,1% aanwezig zijn in vloeibare producten voor consumenten zoals verf, schoonmaakmiddelen en lijmen. Vanaf 1 november 2020 mogen er nog maar kleine hoeveelheden formaldehyde aanwezig zijn in kleding en bekleding van meubels. In Europa mag de stof niet meer voorkomen in persoonlijke verzorgingsproducten, mààr daar is wat op gevonden door de fabrikanten ;-), want formaldehyde-releasers mogen wél. `Daar zitten wel weer strenge grenzen op, een maximum van 0,05% formaldehyde mag vrijkomen vanuit de formaldehyde-releasers. En zo zijn er nog vele andere eisen voor speelgoed, spaanplaat, in de auto-industrie etc. 

Wat zijn de gezondsheidseffecten? 

Bij hoge concentraties in de lucht kan de stof irritatie geven van ogen, neus en keel. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties, bijvoorbeeld bij beroepen in de uitvaartbranche, kan kanker veroorzaken.

Je merkt dat je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie formaldehydedamp, door de sterke geur en de irritatie aan ogen en luchtwegen. 

Wat kan je doen om zo min mogelijk last te hebben van formaldehyde: 

  • Luchten en ventileren, zeker bij een nieuwbouwhuis, na renovatie, na aanschaf van nieuwe meubels en bij verbouwingen binnenshuis met spaanplaat, verf en/of lijm. 
    • Ventileren, dus ramen of roosters op kierstand zetten. Dit levert een constante luchtverversing
    • Luchten betekent in elke ruimte ramen en deuren minimaal een handbreedte openzetten voor circa 15 minuten
  • De temperatuur niet te hoog laten oplopen (ideale temperatuur overdag is tussen de 18°C en 22°C).
  • Het beste is het natuurlijk om niet te roken. 

iAeris Sysinno

Maar hoe weet je nu of en zo ja hoe hoge concentratie formaldehyde er in jouw omgeving aanwezig is? Daarbij kunnen wij je helpen, met de iAeris van Sysinno kan je formaldehyde als één van de parameters opgeven om te controleren wat de concentratie hoeveelheid in je omgeving is. De iAeris 1 is te gebruiken als standalone instrument. Het eerste jaar kan de meetdata (gratis) geüpload worden naar een cloud omgeving. De andere optie is om de meetwaarden via Modbus RTU in te lezen in een gebouwbeheersysteem (GBS).

Het voordeel is dat je daarnaast nog 8 parameters kan opgeven, dus je kan met 1 instrument meteen meerdere checks uitvoeren. Denk hierbij aan fijnstof en CO2-waarden. Graag demonstreer ik hoe vuil, of misschien wel hoe schoon jullie omgeving is.


0
26 augustus, 2020