Blog

6 redenen om de Hitma Gebouwautomatiseringscatalogus te bestellen

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 5 minuten

Ben jij installateur, systemintegrator of gebouwbeheerder? Dan heb jij zeker baat bij de nieuwe catalogus van Hitma. In onze gebouwautomatiseringscatalogus 2020/2021 staat ons gehele assortiment overzichtelijk gepresenteerd. Hieronder nog 6 redenen om zeker een catalogus gratis aan te vragen:

1. Weerstation

Met het veranderende klimaat is het voor gebouwbeheerders zaak om de actuele weersituatie  te volgen. Op een mooie zomerse dag kan het weer nu eenmaal snel omslaan en als op die mooie dag de zonweringen omlaag zijn kan dit tot schade leiden. Om de klimaatdoelstellingen te behalen is het ook belangrijk om verantwoord om te gaan met energie en dus als de temperatuur buiten wijzigt, zal de temperatuur binnen worden aangepast.

Het weerstation type WS-10 meet alle benodigde parameters zoals neerslagintensiteit, zonnesterkte, temperatuur, windsnelheid etc. Hitma levert hiervoor een compleet pakket om het weerstation te monteren aan een gevel of indien gewenst op een mast voorzien van een zij arm. Om het weerstation veilig aan te sluiten is de mast voorzien van een bliksemafleider en een overspanningsbeveiliging om schade aan het gebouwbeheersysteem te voorkomen. 

2. Lekdetectie

Lekkages in gebouwen en/of serverruimtes kunnen grote schade veroorzaken. Door op kritische plekken vroegtijdig condensvorming te detecteren, kan veel ellende worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een lekdetectiesysteem onder computervloeren. Computers in een serverruimte ontwikkelen veel warmte en moeten dus worden gekoeld. Om vroegtijdig eventuele lekkage in het koelsysteem te constateren, hebben we sensoren van Produal in het programma die op de vloer of op leidingen kunnen worden geplaatst. 

3. Draadloos systeem voor gebouwen

In bestaande situaties of in monumentale panden kan het lastig zijn om een bedraad systeem aan te leggen. De draadloze systemen van onze partner Produal maken de installatie van het meetsysteem een stuk eenvoudiger en daarmee kan je besparen op de bekabeling. Een belangrijk voordeel is dat de transmitters onderling werken als repeaters en met elkaar kunnen communiceren, waardoor je het bereik vergroot en daarmee de betrouwbaarheid. Dit noemen we een MESH netwerk. De transmitters worden gevoed door een batterij met een levensduur van ca. 5 jaar afhankelijk van het gebruik. Uiteraard kan het gehele systeem worden aangesloten op het bestaande gebouwbeheerssysteem via Modbus-communicatie.

4. Slimme touchscreen ruimtethermostaten

In de wereld van Gebouwautomatisering wordt het esthetisch ontwerp van zichtbare componenten in een moderne ruimte steeds belangrijker. Daarnaast moet een ruimtethermostaat ook meerdere functies bieden. De Produal touchscreen ruimtethermostaten hebben een 3,5” kleuren touchscreen en bieden een breed scala aan mogelijkheden zoals bijvoorbeeld communicatie via Modbus-RTU of BACnet MS-TP. Zo kan je met deze thermostaat uiteraard de aansturing regelen om te verwarmen of te koelen, zoals de verschillende zones van de vloerverwarming. 

5. Slimme touchscreen ruimteregelaars

Ben je, naast het regelen van de temperatuur op zoek naar extra opties zoals ventilatorregeling (VAV) of het aansturen van de verlichting en zonwering? Dan staat er in deze catalogus ook zeker een mooi model voor je bij. De Produal touchscreen ruimteregelaars hebben een 3,5” kleuren touchscreen en bieden een breed scala aan mogelijkheden zoals bijvoorbeeld communicatie via Modbus-RTU of BACnet MS-TP.

6. Sensoren voor binnen luchtkwaliteit

Lest best, zo zeggen ze het toch? Recent heeft Hitma de vertegenwoordiging van het merk Sysinno verkregen met het product iAeris waarmee naast temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2 ook Fijnstof, CO, TVOC en Formaldehyde kunnen worden gemeten in een gebouw, maar ook daarbuiten.

Wist je bijvoorbeeld dat formaldehyde in alledaagse producten is verwerkt zoals MDF, spaanplaat, lijm, meubelstoffen en vloerbedekking? Binnenshuis kan formaldehyde irritatie van ogen, neus, huid en keel veroorzaken en soms ook hoofdpijn. 

Fijnstof (PM 2,5 en PM 10) is een vorm van luchtvervuiling en het afgelopen jaar flink veel in het nieuws geweest. Fijnstof bestaat uit zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer en is afkomstig van het verkeer, veehouderijen, verbrandingsprocessen (bijv. industrie) en natuurlijke bronnen. Primair fijnstof is direct door menselijke activiteiten in de atmosfeer gebracht. PM10 is één van de stoffen die bijdraagt aan smog.

Ozon (O3) is irriterend voor de ogen en de luchtwegen. Inademing van het gas kan longoedeem veroorzaken en kan op astma lijkende reacties teweegbrengen. Ozon kan effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg hoofdpijn en verzwakte prestaties. Kopieerapparaten met lasertechniek in plaats van inkt en laserprinters produceren ozon. Tegenwoordig hebben deze wel steeds vaker een ozon-filter, maar dienen dan het beste in een goed geventileerde en aparte kamer worden geplaatst.

Al deze parameters (max. 9 stuks) kunnen nu met één transmitter gemeten worden. Door middel van Modbus RTU kan deze aangesloten worden op het GBS. De iAeris 1 is een versie met groot 7” display en de iAeris 2 is een compactere versie zonder display. Wil je een separaat netwerk opzetten? Dan kan dat ook, de iAeris familie is standaard uitgevoerd met Wifi en upload het eerste jaar zijn data gratis naar een Cloud platform.

Redenen genoeg om snel deze catalogus te bestellen. Ik kom hem graag, indien de omstandigheden het toelaten, persoonlijk bij je langsbrengen. 

Veiligheid en betrouwbaarheid, belangrijke issues tijdens seminar draadloze gebouwautomatisering

Frank van Kooten
gemiddelde leestijd 3 minuten
Onlangs hebben we bij Hitma met veel plezier, samen met specialisten van het Finse bedrijf Produal, een seminar georganiseerd over draadloze gebouwautomatisering. Alhoewel de meeste aanwezigen zich hadden aangemeld omdat ze de voordelen van draadloze technologie zien en ook verwachten hiermee kosten te kunnen besparen, waren er vooraf ook zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid. Annti Salli, productmanager draadloze systemen van producent Produal, heeft ons in ieder geval weten te overtuigen van het feit dat draadloos ook heel veilig en betrouwbaar kan, mits de juiste technologie wordt toegepast.
Seminars in Uithoorn en Antwerpen

De seminars vonden plaats op 20 november in Uithoorn en 21 november in Antwerpen. Onder de aanwezigen bevonden zich met name meet-en regelspecialisten van verschillende installatiebedrijven en systeemintegrators. 


Betrouwbaarheid van het hoogste niveau

De eerste zorg die de meeste gebruikers hebben bij draadloze systemen, is de betrouwbaarheid. Wat gebeurt er bij het wegvallen of verstoren van de signalen? Dit was in het verleden nog weleens aan de orde. De markt van gebouwautomatisering is nog redelijk behouden. Bedrade technieken winnen het nog vaak van draadloze systemen. Met name omdat bedraad als robuuster, veiliger, sneller en minder storingsgevoelig wordt beschouwd. Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe draadloze sensoren was voor Produal dan ook de betrouwbaarheid. 

De Produal MESH-netwerkverbinding bleek de oplossing. Met de nieuwe, draadloze Proxima® ruimtebedienunits met ingebouwde temperatuur-, CO2– en vochtsensoren kunnen luchtcondities binnen kantoorruimtes nog nauwkeuriger gemeten en geregeld worden. De Proxima-units maken gebruik van MIRA-technologie (bekend uit de film- en entertainmentindustrie voor verlichtingssturing). Deze technologie is nu geoptimaliseerd voor het draadloos versturen van meetdata. Dankzij een intelligente MESH-netwerkverbinding wordt alle data – vanaf maximaal 100 draadloze transmitters/zenders – altijd via de kortste en meest efficiënte weg met het gebouwbeheersysteem gedeeld. En wanneer het draadloze signaal toch nog wordt gestoord, dan schakelen de transmitters automatisch over naar een andere frequentie. Dit levert een betrouwbare, optimale verbinding op, zonder dat er versterkers nodig zijn.

Beveiligd tegen hacken

Naast betrouwbaarheid was ook veiligheid voor Produal een basisvoorwaarde bij het ontwikkelen van een draadloos meetsysteem. Je wilt natuurlijk niet dat het systeem makkelijk te hacken is, zoals we regelmatig zien bij andere IoT systemen. Om die reden is Produal een samenwerking aangegaan met Lumenradio. Dit bedrijf ontwikkelt low-power en ultrabetrouwbare besturingssystemen, radiomodules en producten voor draadloze IoT-toepassingen. Van hoogwaardige professionele verlichting tot zware industriële apparatuur.

Door de gepatenteerde encryptie-technologie van Lumenradio, die ook wordt gebruikt bij het aansturen van verlichting bij het Eurovisiesongfestival, wordt de veiligheid van het draadloze meetsysteem gegarandeerd.

Voordelen draadloze gebouwautomatisering

Tijdens het seminar bleek dat ten opzichte van bedrade technieken het systeem van Produal diverse voordelen biedt. Ik noem er een paar: Draadloze systemen kunnen uitstekend worden toegepast in bebouwde omgevingen, omdat het breken van muren niet nodig is. Je kunt ze prima gebruiken in musea en andere ‘beschermde omgevingen’, waar de aanleg van bekabeling niet mogelijk of niet toegestaan is. De systemen zijn veel eenvoudiger te installeren, programmeren en beheren dan bedrade technieken. Maar ze zijn ook flexibeler en mobieler, zonder een concessie te doen aan de betrouwbaarheid.

Tweede editie seminar in 2020

Gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers en de vragen die wij inmiddels uit de markt krijgen over het nieuwe draadloze gebouwautomatiseringssysteem van Produal, zijn wij van plan het seminar in 2020 nog een keer te organiseren.

Wil je hierbij aanwezig zijn? Laat het ons alvast weten, dan houden we je op de hoogte.

Enthousiasme voor techniek begint al op de basisschool

Frank van Kooten
gemiddelde leestijd 2 minuten
Werken in de techniek is uitdagend en afwisselend. Ik ben al jaren werkzaam in de technische sector, waarvan inmiddels 15 jaar bij Hitma, dus ik spreek uit ervaring. Er is werk genoeg en de vraag naar techneuten groeit de laatste jaren verder en verder. Ook binnen Hitma merken we dat het lastig is om nieuwe collega’s te vinden. Daarom doen ook wij er alles aan om techniek onder jongeren te promoten, zelfs al op de basisschool van mijn zoon.
Jonge techneuten nodig

In het eerste kwartaal van 2019 waren er naar schatting 10.700 openstaande vacatures voor het hogere beroepsniveau (t.o.v. 4.500 begin 2016), 38.800 voor het middelbare segment (t.o.v. 16.700 begin 2016) en 24.500 voor het lager beroepsniveau/basisvakmanschap (t.o.v. 20.000 begin 2016). (Bron TechniekPact Monitor)

Net als veel andere bedrijven in onze branche hebben we diverse vacatures. Om al die (toekomstige) technische vacatures te kunnen invullen, is het meer dan ooit noodzakelijk dat er veel aanwas komt van jonge techneuten. Op de middelbare school maken jongeren hun profielkeuze, die de richting voor hun vervolgstudie bepaalt. Het blijkt dat de interesse voor een bètavakkenpakket groeit als scholieren al op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op de basisschool ‘technisch onderwijs’ krijgen. 

Techniekpromotie

Bij Hitma vinden we dat we zeker een verantwoordelijkheid hebben als het om techniekpromotie gaat. Daarom steunen wij bijvoorbeeld TechNet Amstel & Venen. Deze stichting maakt jongeren bewust van de betekenis van techniek voor de samenleving en enthousiasmeert hen voor een baan in de technische sector. Bedrijven en scholen in De Ronde Venen, Uithoorn en Nieuwkoop werken met elkaar aan activiteiten waarin jongeren van basis- en middelbare scholen praktisch aan de slag gaan met techniek. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse bezoek van leerlingen van het Alkwin Kollege Uithoorn aan ons bedrijf.

Drukverschilmeting met een piëzo element

Techniek op de basisschool helpt leerlingen om op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik van de basisschool van mijn kinderen, ’t Startnest in Uithoorn, een e-mail ontving met de volgende vraag: 

“Vanaf maandag 17 juni start de middenbouw een project van 3 weken met het thema “zomer”. We kijken dan vooral naar het weer en klimaat, daarvoor zijn wij op zoek naar: 

 • thermometers 
 • windvanen 
 • weerhuisjes 
 • windmolentjes 
 • barometers 
 • regenmeters 
 • petflessen van 1½ liter 

Mocht u die thuis hebben en mogen we die gebruiken, dan kunt u die inleveren bij één van de stamgroepleiders van de middenbouw.”

Wat een goed initiatief, een project over het weer! Daar zitten heel veel technische aspecten aan. De vraag was dus of ouders wind-, regen-, baro- en thermometers te leen hadden voor dit project. En aangezien deze vader in de gebouwautomatisering zit, regelt hij natuurlijk even een compleet weerstation voor de school. Ik kan je vertellen, door zo’n actie stijg je meteen op de ‘populaire vaders-ranglijst’.

Weerstation op dak van de school

Ik heb de apparatuur geïnstalleerd en de werking uitgelegd. Gedurende 3 weken heeft het WS10 weerstation van Hitma Gebouwautomatisering op het dak van de school staan te pronken en weerdata, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, neerslag, lichtsterkte en UV-index geregistreerd. Het was ook nog eens een periode met zeer afwisselende (en soms extreme) weersomstandigheden, dus dat leverde interessante meetresultaten op. Het weerstation heeft alle data via wifi naar een cloud-omgeving gestuurd, waardoor de middenbouw-leerlingen de meetgegevens konden bekijken en analyseren.

Word jij m’n nieuwe collega?

De kinderen (en leerkrachten) vonden het superinteressant en ik ben blij dat ik namens Hitma een beetje heb kunnen bijdragen aan techniekpromotie. Als het uiteindelijk minstens één nieuwe techneut oplevert, dan is mijn missie al geslaagd. En mocht je dit blog lezen, geen kind meer zijn, maar wel heel enthousiast worden van weerstations en gebouwautomatisering, dan adviseer ik je onze vacatures te bekijken. Ook binnen dit vakgebied hebben we een vacature. Wie weet, misschien word jij wel mijn nieuwe collega.

Juiste klimaatregeling maakt datacenter een stuk groener

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

“Datacenters verbruiken drie keer zoveel stroom als de NS” zo las ik onlangs in een artikel van het NRC. En onderzoekers van de Chinese telecomgigant Huawei voorspellen dat de ICT-sector in 2030 mogelijk 21% van alle elektriciteit verbruikt, voornamelijk voor dataopslag en -transmissie. Kan het stroomnet de explosieve groei van al dat dataverkeer aan en wat betekent dit voor de energietransitie? Kunnen we datacenters vergroenen? Het goede nieuws is dat er op het gebied van klimatisering in ieder geval winst te behalen is.

Evenwicht in het binnenklimaat

Mijn collega Chris Neyens schreef in 2016 al in een blog dat de klimaatregeling van datacenters een stuk groener kan. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van het in evenwicht brengen van het binnenklimaat van datacentra. Aan de ene kant  doordat de vermogensdichtheid van de apparatuur is toegenomen, maar ook doordat de belangstelling groeit voor efficiëntere manieren van warmteafvoer om oververhitting van apparatuur te voorkomen. Daarnaast draagt ook het controleren van de relatieve vochtigheid bij.

Zo min mogelijk energie voor koeling

De energie-efficiëntie van een datacenter of computerruimte, uitgedrukt in PUE (Power Usage Effectiness), is een meetindicator die de verhouding weergeeft tussen het totale energieverbruik en de energie die daadwerkelijk wordt gebruikt door de apparatuur. Het streven is om het overige deel (dat voornamelijk voor de koeling verbruikt wordt) zo klein mogelijk te houden.

Hoe worden computerruimtes gekoeld? Hiervoor zijn vier verschillende methodes: 

 • Mechanische koeling: Warmteafvoer met behulp van draaiende componenten (compressors), waardoor uiteindelijk koeling plaatsvindt. Het warmtetransport gaat via een koelmedium (koelvloeistof of gekoeld water). Mechanische koeling is betrouwbaar, maar niet altijd even energiezuinig. Daarom combineert men dit vaak met andere methodes, waaronder vrije koeling.
 • Vrije koeling: Zolang de buitenluchttemperatuur laag genoeg is, kan het koelmedium ook direct aan de buitenlucht afgekoeld worden. Er is dan geen tussenkomst van mechanische koeling met een hoog energieverbruik. Dit levert een enorme energiebesparing op aangezien deze ‘vrije koeling’ een zeer groot deel van het jaar toegepast kan worden.
 • Directe ventilatiekoeling: De ruimte kan ook gekoeld worden door koele lucht van buiten rechtstreeks naar binnen te blazen. Nadat de lucht door de apparatuur is opgewarmd, wordt deze weer naar buiten geblazen. Ook deze manier van koelen is zeer efficiënt, maar kan niet altijd toegepast worden.
 • In-Directe ventilatiekoeling (Air-2-Air): Bij indirecte ventilatiekoeling wordt de warme lucht uit de IT-ruimte gerecirculeerd, maar deze lucht wordt eerst afgekoeld door een lucht-lucht warmtewisselaar. Hierbij kan tevens koele buitenlucht in tegenstroom worden gebruikt. Beide luchtstromen raken elkaar niet, maar wisselen wel warmte en koeling uit. Ook dit is een efficiënte methode van koelen. Lucht heeft immers een circa 4000 keer zo groot volume nodig als water om dezelfde hoeveelheid warmte te verplaatsen.


Voordelen efficiënte luchthuishouding

Door het creëren van een efficiënte luchthuishouding wordt koude lucht uit de koelinstallaties precies naar die plekken gestuurd waar koeling het meest vereist is. Dankzij een goede luchthuishouding worden koelinstallaties dus zo efficiënt mogelijk ingezet. Alles draait hierbij om precisiekoeling, waardoor het energieverbruik drastisch afneemt, de CO2-uitstoot kleiner wordt en er een groen(er) datacenter ontstaat. En naast dat dit milieuvriendelijker is, levert het ook nog eens een flinke kostenbesparingen op.

Bewaking luchtfilters 

Bij koeling met buitenlucht, zonder tussenkomst van mechanische koeling, wordt dus veel energie bespaard. Het is wel belangrijk dat contaminatie met stofdeeltjes uit de buitenlucht wordt voorkomen. Hiervoor worden er filters geplaatst. De werking van deze filters wordt bewaakt door met verschildrukschakelaars en transmitters de vervuiling van de filters te meten. Het is ook van belang de buitenluchtcondities (temperatuur en luchtvochtigheid) te meten met meteostations die via analoge signalen of modbus kunnen communiceren met het gebouwbeheerssysteem.

Temperatuur, vocht en verschildruk meten

In het datacentrum zelf is het van belang nauwkeurig temperatuur, vocht en verschildruk te meten. Transmitters die deze drie grootheden simultaan meten zijn hiervoor uitermate geschikt.

Om correcte werking van koelsystemen te controleren, kan gebruik worden gemaakt van verschildrukschakelaars, verschildruktransmitters of peddelschakelaars. Deze instrumentatie wordt ingezet om het stilvallen van de pomp te detecteren of om de debieten over de pompen te meten en aan te sturen. Voor het bewaken, sturen en regelen van de diverse luchtstromen bestaan eveneens diverse meetsystemen op basis van middelende pitotbuizen of vleugels die in de kanalen kunnen ingebouwd worden.

Beter voor het milieu en kostenbesparend

Natuurlijk is het belangrijk dat datacenters hun verantwoordelijkheid nemen en zo efficiënt mogelijk met elektriciteit omgaan. Bijvoorbeeld door zelf duurzame energie te produceren en hun restwarmte nuttig in te zetten voor bijvoorbeeld de verwarming van gebouwen of woningen. Als dan ook nog met behulp van de juiste meet- en regeltechniek koelinstallaties zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Zo kan het energieverbruik afnemen, wordt de CO2-footprint kleiner en het datacenter een beetje groener. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens kostenbesparend.

Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat wij kunnen betekenen voor datacenters? Neem gerust eens contact met me op.

Ben jij al klaar voor de volgende stap op het gebied van gebouwautomatisering?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 1 minuut

De wereld van tegenwoordig gaat snel, heel snel. Elke dag worden nieuwe technologieën ontwikkeld, zijn er spannende innovaties of combinaties van oud en nieuw. Deze trein van vernieuwing rijdt op volle snelheid, dus zorg ervoor dat je op tijd instapt. Ook bij gebouwautomatisering zijn er genoeg veranderingen, met name op het gebied van draadloze systemen.

Zigbee, BLE, WiFi, MESH, LoRa, Sigfox…

Ben jij door de vele afkortingen ook het signaal kwijt? Tijd voor een uitleg! Als eerste MESH, dit is een netwerkvorm, waarbij het verschil zit in de verbinding. Bij MESH technologie staan alle componenten in een draadloos netwerk met elkaar in verbinding en wordt altijd de meest energie-efficiënte en kortste route naar zijn bestemming gezocht. Mocht er ergens in het netwerk een verstoring optreden dan wordt automatisch een nieuwe weg gevonden. Dit maakt dit draadloos netwerk zeer betrouwbaar. 


Traditioneel
MESH-netwerk


LoRa en SigFox werken volgens bovenstaande traditionele netwerkmethode; ze zijn gebaseerd op point-to-point-technologie waarbij elke zender afzonderlijk communiceert met een gateway. Als je maar een klein aantal punten in een gebouw wilt bewaken, kan LoRa of SigFox dus een prima oplossing zijn. 

Zigbee-apparaten maken gebruik van een MESH-netwerk, maar hebben wel een externe voeding nodig om een knooppunt te routeren, Z-Wave is een ander merk van hetzelfde soort product. BLE, in de volksmond beter bekend als Bluetooth, kan worden gecombineerd met MESH-technologie. De meeste Bluetooth-systemen verbruiken echter veel stroom waardoor batterijen vaak vervangen moeten worden. 

Toekomstbestendige oplossing

Produal was een van de eerste spelers in gebouwautomatisering die draadloze sensoren op de markt bracht. De draadloze technologie die door hen is ontwikkeld, is nog steeds functioneel, maar gelukkig hebben ze nu ook een nieuw systeem op de markt gebracht. Dit nieuwe systeem, Proxima Wireless genoemd, is een veel efficiëntere en nuttigere oplossing dan LoRa of SigFox, bij een gebouw met veel meetpunten. 

Proxima® Wireless werkt op de nieuwste 2,4 Ghz low-powered Bleutooth technologie van U-blox, die veel minder energie verbruikt, waardoor batterijen veel langer mee kunnen. Samen met de Lumenradio Mesh-technologie vormt dit dé oplossing voor de toekomst. De gebruiker kan instellingen eenvoudig wijzigen via Bluetooth met zijn of haar eigen mobiele app: Produal MyTool®.


Uiteraard is deze nieuwe technologie ook ‘IoT-ready’ (Internet of Things). De Proxima Wireless-transmitters communiceren via de gateway naar het internet, waardoor het mogelijk is om gegevens naar elke cloudservice te verzenden. Dit maakt het systeem hybride omdat dezelfde meetgegevens kunnen worden gebruikt voor lokale regelingen als voor analyse doeleinden in de cloud. Je hebt dus maar één netwerk nodig voor de vereisten van gebouwautomatisering en IoT. 

Blijft het bovenstaande abracadabra voor je? Als specialist gebouwautomatisering is dit vakjargon aan de orde van de dag, ik neem je graag bij de hand in deze technologische wereld. Zo zorgen we ervoor dat je een toekomstbestendig gebouwautomatiseringssysteem hebt en behoudt. 

Lufft WS10 Weerstation speciaal ontwikkeld voor Smart Buildings

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

Wie mij op Linkedin volgt, heeft het vast al een keer voorbij zien komen. Sinds enige tijd post ik af een toe foto’s van de Lufft WS10 die bij goede relaties van ons zijn uitgezet. Inmiddels is het zo ver, het Lufft WS10 weerstation is nu beschikbaar!

direct naar de Lufft WS10 productpagina

Waar het mee begon

Ruim 7 jaar geleden zijn wij bij Hitma gestart met de verkoop van weerstations specifiek voor gebouwautomatisering. Iets wat bijna een jaar heeft geduurd voordat dit echt werd geaccepteerd door de leverancier. Lufft is namelijk van oorsprong een fabrikant die weerstations maakt voor meteorologische en industriële toepassingen zoals bruggen, luchthavens en langs wegen. Met andere woorden oerdegelijk en zéér betrouwbaar, maar niet de goedkoopste.

Introductie

Eind 2017 kreeg ik te horen dat mijn productwensen om waren gezet naar een nieuw type weerstation. Op de VSK 2018 ontving ik het eerste prototype en vanaf mei mocht ik de eerste 5 stuks WS10 uitzetten bij klanten die de meetgegevens wilde delen. Lufft gebruikte deze data en praktijkervaringen om kleine bugfixes door te voeren. Vanaf de eerste week van augustus rollen de eerste 200 stuks van de band en natuurlijk heeft Hitma de eerste order al geplaatst om aan de vraag te voldoen.

Smart buildings

Nieuwe tijden vragen om nieuwe ontwikkelingen. Binnen gebouwen wordt steeds meer geregeld en hierdoor heeft het GBS ook betrouwbare meetdata nodig. Waar voorheen alleen de buitentemperatuurvoeler volstond, is nu ook het aantal W/m2 nodig om bijvoorbeeld gebruik te maken van de zonwarmte.

Lufft heeft daarom de WS10 ontwikkeld, een compleet weerstation onder de € 1000,- maar voorzien van alle parameters die je buiten kunt meten. Misschien iets minder nauwkeurig voor meteorologische toepassingen, maar nog steeds ruim voldoende voor de gebouwautomatisering.


Een van de unieke features, speciaal voor zonweringsturing

In plaats van een lichtsensor per gevel, berekent de WS10 de Azimut positie en de zonhoogte. De zonnehoek wordt berekend door de geografische locatie (interne GPS sensor) in combinatie met de datum en de tijd. Het weerstation heeft een Modbus-register voor de Azimut positie van de zon. Dit is de hoek gemeten vanaf het noorden gemeten in het horizontale vlak. Het tweede Modbus-register is de hoogte van de zon. Afhankelijk van het seizoen verandert deze hoek. De lichtsensor meet de lichtsterkte in Lux en de warmte inhoud van het zonlicht in Watt per m2. Met de combinatie van deze parameters, is o.a. zeer nauwkeurig de zonwering op een gebouw aan te sturen.

Momenteel zijn wij druk bezig 2 zeer speciale productvideo’s op te nemen. Eén specifiek over het weerstation, de andere over waar je op moet letten tijdens de installatie van een weerstation. Houdt daarom onze site en LinkedIn profiel in de gaten. Zodra deze af zijn, zal je deze zeker voorbij zien komen.

Nieuwsgierig geworden?

Ondertussen nieuwsgierig geworden naar wat de Lufft WS10 nu allemaal kan? Ga dan naar deze link en vraag meer informatie aan.

Proxima ruimteregelaars, de volgende stap voor Smart & Green Buildings

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 1 minuut

De nieuwe Proxima ruimteregelaars van fabrikant Produal zijn de volgende stap in gebouwautomatisering voor slimme en groene gebouwen. De Proxima serie bestaat uit ruimteregelaars voor het individueel regelen van koeling, verwarming, ventilatie en-of verlichting per ruimte.

Smart Buildings

Gebouwautomatisering wordt steeds slimmer. Regelaars verzamelen steeds meer data om beter en efficiënter te kunnen sturen op een gezond binnenklimaat, meer comfort en energiebesparing. De Proxima indivduele ruimteregelaars zetten hierin een volgende stap, doordat de regelaars lokaal meetgegevens verzamelen en hierop regelen. De uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals Modbus en BACnet, zorgen ervoor dat alle data ook beschikbaar is in een bovenliggend gebouwbeheersysteem (GBS).

Produal Proxima ruimteregelaars

Green Buildings

Om als gebouw het stempel Green Building te mogen dragen, is het noodzakelijk om onnodig energieverbruik te voorkomen. De Proxima ruimteregelaars besparen energie door alleen vraaggestuurd de ventilatie, verwarming en koeling te regelen.

Op de ruimteunits kan naast de gebruikelijke temperatuurmeting ook een bewegingssensor, luchtvochtigheidsmeting of CO2-meting worden geïntegreerd. Zo kan er alleen worden verwarmd, gekoeld en geventileerd als de ruimte wordt gebruikt. Met een geïntegreerde CO2 meting kan de ventilatie alleen worden aangestuurd bij een te hoog CO2-gehalte in de ruimte.