dinsdag 26 juli 2022

Vanaf 2026 moeten gebouwen ‘Smart Building Ready’ zijn

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Slimme technologieën in gebouwen kunnen op een kosteneffectieve manier helpen bij het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat met een lager energieverbruik en een lagere CO2-footprint. Daarnaast wordt integratie van hernieuwbare energiebronnen eenvoudiger. Een van de speerpunten van de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBDIII) is om dit potentieel van slimme technologieën in de bouwsector beter te benutten. En door de huidige onzekerheid van energiebeschikbaarheid en de hoge energieprijzen is deze ontwikkeling nu nog urgenter.
Verbeterde energieprestaties voor gebouwen

Met de richtlijn energieprestatie gebouwen (Energy Performance of Buildings Directive ofwel EPBD) moet een verbeterde energieprestatie voor gebouwen in de Europese Unie worden gestimuleerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de klimatologische en plaatselijke omstandigheden buiten het gebouw, de eisen voor het binnenklimaat en de kosteneffectiviteit. Elke EU-lidstaat heeft een zekere mate van vrijheid om de EPBD te vertalen naar de eigen nationale situatie.


Eisen gebouwautomatiserings- en controlesysteem

De meest recente richtlijn EPBD III schrijft wel voor dat in gebouwen met een verwarming- of airco-installatie vanaf 290 kW nominaal vermogen, vanaf 2026 de energieprestatie van technische bouwsystemen moet worden gecontroleerd en gedocumenteerd, als de installatie nieuw geïnstalleerd, vervangen of verbeterd wordt. Daarnaast hoeven gebouwen die beschikken over zo’n systeem geen keuring van die installaties te laten verrichten. Aan zo’n gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) gelden de volgende eisen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit.

Het systeem moet:

  1.  Het energieverbruik permanent controleren, bijhouden en analyseren en de bijsturing ervan mogelijk te maken.
  2. De energie-efficiëntie van het gebouw toetsen, rendementsverliezen van technische bouwsystemen opsporen en de beheerder van de voorzieningen of technische installaties informeren over de mogelijkheden om de energie-efficiëntie te verbeteren.
  3. Communicatie met verbonden technische bouwsystemen en andere apparaten in het gebouw mogelijk maken en interoperabel zijn met technische bouwsystemen van verschillende soorten eigendomstechnologieën, toestellen en fabrikanten.
Individuele temperatuurregeling per ruimte

De nieuwe richtlijn heeft ook als gevolg dat vanaf 2026 elke ruimte in een gebouw een individuele temperatuurregeling moet hebben. Om dit te realiseren kunnen in bestaande panden niet altijd eenvoudig leidingen worden getrokken. Dan kan een draadloos systeem uitkomst bieden. Draadloos is snel te installeren en qua kosten interessanter doordat er minder bekabeling en dus minder manuren nodig zijn. Het is uiteraard wel van belang dat zo’n draadloos systeem ook betrouwbaar is. Door het combineren van innovatieve en bewezen draadloze technologieën zijn er inmiddels systemen die net zo betrouwbaar zijn als conventionele bekabelde systemen binnen de gebouwautomatisering.

Draadloze technologie

Fabrikant Produal was een van de eerste spelers in gebouwautomatisering die draadloze sensoren op de markt bracht. De draadloze technologie die door hen is ontwikkeld, is nog steeds functioneel, maar ze hebben ook een nieuw systeem, Proxima Wireless genoemd, dat bij een gebouw met veel meetpunten een zeer efficiënte en nuttige oplossing biedt in vergelijking met andere systemen.

Proxima® Wireless werkt op de nieuwste 2,4 Ghz low-powered Bleutooth technologie van U-blox, die veel minder energie verbruikt, waardoor batterijen veel langer meegaan. Samen met de Lumenradio Mesh-technologie is dit dé oplossing voor de toekomst. Je kunt instellingen eenvoudig wijzigen via Bluetooth met de naar persoonlijke wensen in te richten mobiele app: Produal MyTool.

In het kader van de eisen die vanaf 2026 gelden m.b.t. smart buildings, loont het zeker de moeite om je alvast te verdiepen in draadloze technologie. Draadloze meetoplossingen bieden een oplossing voor steeds meer toepassingen, bijvoorbeeld om de energie-efficiëntie van een bestaand gebouw te verbeteren, of om het comfort in een gebouw met specifieke metingen per ruimte te verzekeren.


Advies

Wil je weten welke voordelen een draadloos meetsysteem kan opleveren en hoe je kosten kunt besparen? Neem dan gerust contact met mij op voor een adviesgesprek.