vrijdag 30 juli 2021

Waarom koos Coneco voor draadloos Produal Proxima Mesh-meetsysteem voor optimalisatie WKO bij Project Barts II?

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Recent kwam ik een interessant bericht tegen op LinkedIn en later ook op Facebook. Het betrof een kort verslag van een project van onze gewaardeerde klant Coneco Alblasserdam. Zij hadden uitstekend de voordelen benut van het door ons geleverde draadloze Proxima MESH-meetsysteem en deelden hun ervaring met hun volgers. Dit systeem van de Finse fabrikant Produal is toegepast voor optimalisatie van de Warmte Koude Opslag (WKO) bij één van hun klanten. Een interessant project waar ik graag meer over vertel.
Het vraagstuk

Het begon met een onbalans in de bronnen bij het distributiecentrum van textielproducent Barts in de Amsterdamse houthavens. De bronnen hadden een koude-overschot. Tevens was er op warme dagen te weinig koeling beschikbaar, doordat de temperatuur van het GKW (gekoeld water) naar de vloerkoeling ‘veilig’ was ingesteld om condensvorming op de vloeren te voorkomen. Om de bronbalans versneld terug te vinden, is er door Tom Stout (Projectleider service en onderhoud) namens Coneco Alblasserdam gespard over mogelijke oplossingen met Kees Verwijs (Business unit manager Utiliteit) en Ton Branderhorst (Servicetechnicus van Tibo-Veen) en Wilhelm Hoogendoorn (Specialist monitoring van DWA).

Bestaande temperatuuropnemers vervangen en uitbreiden

De aanpassingen betroffen onder andere optimalisatie van de WKO, het uitlezen van de warmtepompen, het aansturen via MODbus om inzet van de warmtepompen te optimaliseren, het toerengeregeld maken van diverse pompen, optimalisatie van de regeling van de droge koeler en diverse andere werkzaamheden om de energiebalans van de bron te verbeteren. Daarnaast moesten de bestaande ruimtetemperatuuropnemers worden vervangen voor gecombineerde temperatuur-/vochtopnemers en worden uitgebreid naar de kantoren. Omdat er in de loods was gekozen voor een 2x1mm² stuurflexkabel en op kantoor nog helemaal niets aanwezig was, is voor project Barts II gekozen voor ons draadloze Proxima Mesh-meetsysteem


Geen bekabeling nodig

De vier bestaande ruimteopnemers zijn vervallen. Hiervoor in de plaats zijn in totaal 8 draadloze ruimtetemperatuur-/vochtopnemers teruggekomen, zodat het dauwpunt kan worden bepaald en deze met een ‘offset’ naar de voorregeling van de koeling kan worden doorgezet. Enerzijds wordt door de lagere temperatuur het koelvermogen vergroot, anderzijds kan, doordat er meer koeling wordt afgenomen, de balans versneld worden teruggevonden.

Door de keuze voor dit draadloze meetsysteem hoefde hier geen bekabeling getrokken te worden, waardoor de installatietijd en overlast tot een minimum werden beperkt.

Zoek jij ook een oplossing om installatietijden te verkorten doordat je voor het plaatsen van opnemers geen bekabeling hoeft aan te leggen? Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron foto: Coneco