dinsdag 12 oktober 2021

Doorontwikkeling draadloze communicatie Produal Proxima-meetsysteem

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Als je een nieuw product introduceert, dan moet je vaak een aantal hordes nemen. Dat hebben wij ook ervaren bij de introductie van het draadloze Produal Proxima-meetsysteem dat is uitgerust met een batterijgevoede gecombineerde temperatuur- en relatieve vochtigheidstransmitter. Bij de presentatie van deze nieuwe productlijn aan de markt in 2019 benadrukten we de voordelen van dit systeem ten opzichte van gangbare bedrade systemen. Naarmate we meer klanten spraken over de toepassingsmogelijkheden, kregen we inzicht in zaken waar we nog geen rekening mee hadden gehouden. Waardevolle input waardoor we samen met Produal het systeem nog beter inzetbaar konden maken.
Fase na de introductie

Na de introductie eind 2019 presenteerden we het draadloze meetsysteem in februari 2020 tijdens de VSK-beurs aan het grote publiek. We kregen op de beurs diverse positieve reacties van geïnteresseerden die wel meer van wilden weten. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Lange tijd konden we geen fysieke bezoeken doen om het systeem te demonstreren. 

Omdat we de installatiewereld toch wilden laten zien welke voordelen deze nieuwe draadloze technologie biedt, zijn we webinars gaan organiseren. Via een webinar hebben we later ook de uitbreiding van het Proxima-systeem met extra opties gepresenteerd, waaronder een batterijgevoede CO2-meting en een setpoint-optie.  


Demosets voor sceptische technici

Zo konden we, ondanks de beperkingen door de coronacrisis, toch ons nieuwe systeem onder de aandacht brengen. Direct bleek dat het in een redelijk conventionele installatiewereld een uitdaging is om kritische technici te overtuigen van de voordelen van een draadloos systeem, dat ook nog eens gevoed wordt door een batterij. Dit is precies de reden waarom we demosets beschikbaar hebben die we bij geïnteresseerde bedrijven plaatsen. Men kan dan zelf de voordelen ervaren.

Uitdagende toepassing in distributiecentrum

Bij een aantal klanten verliep de test naar volle tevredenheid, maar in een specifiek geval wilde de klant 70 stuks WTR-transmitters met 1x WBU toepassen in een distributiecentrum. Aangezien wij hiermee zelf ook nog ervaring moesten opdoen én omdat ze in dit bedrijf een relatief grote afstand wilden overbruggen, moesten we dit uiteraard eerst testen. 

Produal geeft aan dat de afstand in het vrije veld voor de transmitters onderling theoretisch maximaal 100 meter kan zijn. Maar in de praktijk heb je nu eenmaal te maken met diverse obstakels, zoals wanden en stellingen met producten. Dit kan het communicatiesignaal beperken, maar onze verwachting was dat 30 tot 50 meter zeker mogelijk moest zijn. 


Netwerk sterk genoeg?

Ook voor ons was deze praktijktoepassing natuurlijk bijzonder interessant en leerzaam. Zouden we een voldoende sterk netwerk kunnen opleveren? We hebben een afspraak gemaakt en het systeem op locatie geïnstalleerd. Helaas duurde het erg lang voordat de transmitters online kwamen. Daarom besloten we de situatie met Produal te bespreken. Mogelijk konden zij een verklaring geven. 

Een week later ben ik met een collega naar de klant teruggegaan en hebben we de geadviseerde procedure van Produal gevolgd. Helaas was het resultaat hetzelfde en was het voor ons onverklaarbaar waarom het systeem niet werkte zoals door Produal voorgespiegeld. Natuurlijk is een dergelijke situatie niet goed voor het vertrouwen, zowel voor de klant als voor onszelf.

Omdat onze klant een opleverdatum moest halen en wij niet de garantie konden geven wanneer wij het lek boven water zouden hebben, hebben wij geadviseerd om een alternatieve meting te plaatsen.

Nieuwe testset werkt uitstekend

Bij terugkomst hebben we weer een Teams-meeting opgezet met onze leverancier Produal. Van een afstand was het lastig te zeggen wat nu precies de oorzaak zou kunnen zijn. Mogelijk had het te maken met de testset die bestond uit WTR-transmitters van de eerste generatie. Vandaar dat ze ons nieuwe WTR-transmitters hebben geleverd. Deze nieuwe testset was voorzien van de nieuwste firmware.

Mijn collega en ik hebben in augustus de nieuwe set bij een vergelijkbaar bedrijf getest in het magazijn met een uitstekend resultaat! De WTR-transmitters kwamen snel online en we konden een acceptabele afstand overbruggen, waarmee het vertrouwen in het Produal Proxima-systeem weer is hersteld.

Wat hebben we geleerd?

Achteraf is gebleken dat Produal het systeem continu verder ontwikkelt en dat er meerdere firmware-en hardware-updates zijn doorgevoerd. Met de recente stappen is het nu ook mogelijk de uitdagende applicaties op te lossen. Door zelf praktijkervaring op te doen, kunnen wij klanten ook beter adviseren. Deze constante ontwikkelingen maken het product juist toekomstbestendig. Voor echte techneuten gaat dit misschien niet altijd zo snel als wij willen, maar met dit innovatieve product zijn wij er nu zeker klaar voor!