dinsdag 10 december 2019

Veiligheid en betrouwbaarheid, belangrijke issues tijdens seminar draadloze gebouwautomatisering

Frank van Kooten
gemiddelde leestijd 3 minuten
Onlangs hebben we bij Hitma met veel plezier, samen met specialisten van het Finse bedrijf Produal, een seminar georganiseerd over draadloze gebouwautomatisering. Alhoewel de meeste aanwezigen zich hadden aangemeld omdat ze de voordelen van draadloze technologie zien en ook verwachten hiermee kosten te kunnen besparen, waren er vooraf ook zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid. Annti Salli, productmanager draadloze systemen van producent Produal, heeft ons in ieder geval weten te overtuigen van het feit dat draadloos ook heel veilig en betrouwbaar kan, mits de juiste technologie wordt toegepast.
Seminars in Uithoorn en Antwerpen

De seminars vonden plaats op 20 november in Uithoorn en 21 november in Antwerpen. Onder de aanwezigen bevonden zich met name meet-en regelspecialisten van verschillende installatiebedrijven en systeemintegrators. 


Betrouwbaarheid van het hoogste niveau

De eerste zorg die de meeste gebruikers hebben bij draadloze systemen, is de betrouwbaarheid. Wat gebeurt er bij het wegvallen of verstoren van de signalen? Dit was in het verleden nog weleens aan de orde. De markt van gebouwautomatisering is nog redelijk behouden. Bedrade technieken winnen het nog vaak van draadloze systemen. Met name omdat bedraad als robuuster, veiliger, sneller en minder storingsgevoelig wordt beschouwd. Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe draadloze sensoren was voor Produal dan ook de betrouwbaarheid. 

De Produal MESH-netwerkverbinding bleek de oplossing. Met de nieuwe, draadloze Proxima® ruimtebedienunits met ingebouwde temperatuur-, CO2– en vochtsensoren kunnen luchtcondities binnen kantoorruimtes nog nauwkeuriger gemeten en geregeld worden. De Proxima-units maken gebruik van MIRA-technologie (bekend uit de film- en entertainmentindustrie voor verlichtingssturing). Deze technologie is nu geoptimaliseerd voor het draadloos versturen van meetdata. Dankzij een intelligente MESH-netwerkverbinding wordt alle data – vanaf maximaal 100 draadloze transmitters/zenders – altijd via de kortste en meest efficiënte weg met het gebouwbeheersysteem gedeeld. En wanneer het draadloze signaal toch nog wordt gestoord, dan schakelen de transmitters automatisch over naar een andere frequentie. Dit levert een betrouwbare, optimale verbinding op, zonder dat er versterkers nodig zijn.

Beveiligd tegen hacken

Naast betrouwbaarheid was ook veiligheid voor Produal een basisvoorwaarde bij het ontwikkelen van een draadloos meetsysteem. Je wilt natuurlijk niet dat het systeem makkelijk te hacken is, zoals we regelmatig zien bij andere IoT systemen. Om die reden is Produal een samenwerking aangegaan met Lumenradio. Dit bedrijf ontwikkelt low-power en ultrabetrouwbare besturingssystemen, radiomodules en producten voor draadloze IoT-toepassingen. Van hoogwaardige professionele verlichting tot zware industriële apparatuur.

Door de gepatenteerde encryptie-technologie van Lumenradio, die ook wordt gebruikt bij het aansturen van verlichting bij het Eurovisiesongfestival, wordt de veiligheid van het draadloze meetsysteem gegarandeerd.

Voordelen draadloze gebouwautomatisering

Tijdens het seminar bleek dat ten opzichte van bedrade technieken het systeem van Produal diverse voordelen biedt. Ik noem er een paar: Draadloze systemen kunnen uitstekend worden toegepast in bebouwde omgevingen, omdat het breken van muren niet nodig is. Je kunt ze prima gebruiken in musea en andere ‘beschermde omgevingen’, waar de aanleg van bekabeling niet mogelijk of niet toegestaan is. De systemen zijn veel eenvoudiger te installeren, programmeren en beheren dan bedrade technieken. Maar ze zijn ook flexibeler en mobieler, zonder een concessie te doen aan de betrouwbaarheid.

Tweede editie seminar in 2020

Gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers en de vragen die wij inmiddels uit de markt krijgen over het nieuwe draadloze gebouwautomatiseringssysteem van Produal, zijn wij van plan het seminar in 2020 nog een keer te organiseren.

Wil je hierbij aanwezig zijn? Laat het ons alvast weten, dan houden we je op de hoogte.