vrijdag 4 december 2020

High level lekdetectie bij gameontwikkelaar

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 4 minuten
Bijna een jaar geleden ben ik in dienst gekomen bij Hitma om de gebouwautomatiserings-activiteiten verder te ontwikkelen. Wat me bijzonder bevalt aan mijn nieuwe baan, zijn de uiteenlopende bedrijven waarvoor wij als Hitma oplossingen kunnen bieden. Zo bezocht ik begin dit jaar samen met mijn collega Frank van Kooten de vestiging van technisch dienstverlener Kuijpers Utiliteit Midden Noord in De Meern om een lekdetectie-oplossing te bespreken voor het koelsysteem bij een gameontwikkelaar in Amsterdam.


Lekkage kan grote schade opleveren

Lekkages in gebouwen en/of serverruimtes kunnen grote schade opleveren. Door op kritische plaatsen onder een computervloer of op leidingen van een koelplafond vroegtijdig condensvorming te detecteren, kan veel ellende worden voorkomen. Lekdetectieschakelaars kunnen worden gebruikt om direct een noodafsluiter aan te sturen of een melding te geven aan het gebouwbeheersysteem.

Energieneutrale en gezonde installaties

Via onze website ontvingen wij een offerteaanvraag van onze relatie Kuijpers Utiliteit Midden Noord in De Meern. Dit bedrijf ontwerpt, bouwt én onderhoudt technische installaties in gebouwen en industrie en draagt daarmee bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Hun ambitie is energieneutrale en gezonde installaties te realiseren.

Lekdetectie onder computervloeren

Onze contactpersoon Ton van der Voet wilde een offerte ontvangen voor een lekdetectiesysteem voor onder de computervloeren van een vijftal verdiepingen in het pand van een game-ontwikkelaar in Amsterdam. Per verdieping zou een regelpaneel gemonteerd worden waarop het lekdetectiesysteem moest worden aangesloten ten behoeve van een storingsmelding. Bij de aanvraag waren tekeningen gevoegd met daarop per verdieping de loop van het leidingwerk.

Gamewereld

Het game-ontwikkelbedrijf heeft lekdetectie nodig omdat de computers er op topcapaciteit draaien en veel warmte ontwikkelen. Daarom moeten ze worden gekoeld. Om eventuele lekkage in het koelsysteem te constateren, was men dus op zoek naar een lekdetectiesysteem voor bij de zogenaamde development bureaus. Via onze Finse leverancier Produal kunnen wij dergelijke systemen leveren.

Bouwtekening bekijken

Gezamenlijk met Ton van der Voet hebben mijn collega Frank en ik de bouwtekeningen bekeken wat leidde tot de optimale verdeling van de sensoren.

Daarnaast werd er afgesproken dat we sensoren zouden aanbieden die op de vloer kunnen worden geplaatst. Indien mogelijk met een verlengde kabel zodat er meerdere sensoren op een relais kunnen worden aangesloten. 

Snel leveren

De eindklant had haast met dit project en nadat er overeenstemming was bereikt over alle technische specificaties en de offerte, hebben wij het lekdetectiesysteem binnen 3 weken kunnen leveren. Al met al een mooi project, waar we een betrouwbare oplossing voor hebben mogen verzorgen..