vrijdag 21 augustus 2020

Weet jij het fijne al van fijnstof?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 3 minuten

Fijnstof kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben, dat is bekend. Je hoort er ook steeds meer over, onder andere toen werd aangetoond dat de luchtkwaliteit was verbeterd, na alle ingezette corona-maatregelen. Maar wist jij dat fijnstof niet alleen in de buitenlucht, maar ook in je binnenklimaat aanwezig is? Hoe wordt daarop gemeten binnen jouw bedrijf? 

Wat is fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes die voorkomen in de lucht en kleiner zijn dan 10 micrometer (PM10). Ze worden ook wel aerosolen genoemd. Deze kleine deeltjes kan je gemakkelijk inademen. Hoe kleiner het deeltje, des te gevaarlijker voor de gezondheid, vooral deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer (PM2,5), kunnen bij het inademen namelijk terechtkomen in de longblaasjes en uiteindelijk hart-, vaat of longaandoeningen veroorzaken.

Gezondheidseffecten

Als mensen voor een langdurige periode worden blootgesteld aan een lage concentratie fijnstof, zelfs onder de Europese norm, kan dit toch nog effecten hebben op de gezondheid. Levenslange blootstelling kan zelfs leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van luchtwegklachten en vroegtijdige sterfte aan luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. 

Fijnstof binnenshuis

Waar kan je fijnstof eigenlijk tegenkomen? Vroeger was de nummer 1 veroorzaker roken, maar tegenwoordig, door de afname van het aantal rokers binnenshuis, komt dit vaker vrij bij het koken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat zowel PM2,5 en PM10 in huis tot wel zes uur kan blijven hangen. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd worden, kan de fijnstof geen kant meer op. 

PM2,5 en PM10 op kantoor

Op veel kantoren is de hoeveelheid fijnstof ook hoog, hieronder een opsomming van de grootste veroorzakers: 

  • Printers zijn berucht op het gebied van fijnstof. De stof uit de toner die vrijkomt bij het veelvuldig printen van papier, kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Belangrijk is het dus dat deze in een aparte ruimte staan, het liefst goed geventileerd of met afzuiging. 
  • Wordt er schoongemaakt met chemische middelen, of wordt er met chemische middelen gewerkt bij jouw bedrijf? Ook bij het gebruik hiervan, kan fijnstof vrijkomen. 
  • Staat jouw bedrijfspand in een landbouwgebied of op een industrieterrein? Grote kans dat de hoeveelheid fijnstof in je kantoor dan ook hoger is. 
  • Ligt je bedrijfspand aan een drukke weg? Dan is het verstandig om tijdens spitstijden op te letten dat er geen geopende ramen zijn, om zo de slijtage van rubber en uitlaatgassen (veroorzakers van fijnstof) niet binnen het kantoor te krijgen. 

Grote kans dat één van bovenstaande punten van toepassing zijn op jouw werkplek. Zou jij niet eens willen weten van de fijnstofconcentratie is? En dan niet eenmalig, maar gedurende een langere periode, zodat je zeker bent van een gezonde, productieve werkomgeving? 

Fijnstof, samen met nog maximaal 8 andere parameters, kan nu met één transmitter gemeten worden. We werken daarvoor met de iAeris van Sysinno, één van onze nieuwste leveranciers. Wil je meer informatie? Ik kom de iAeris graag demonstreren.