dinsdag 25 augustus 2020

Hebben jullie ook een Revit family van het Lufft WS10 weerstation?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 6 minuten

Door Celsius Benelux werd ik gevraagd of wij een BIM-model (Building Information Model) hadden van ons WS10 weerstation. Om eerlijk te zijn, had ik de kreet weleens voorbij horen komen, maar wist ik niet wat het precies inhield. Later begreep ik dat het in dit geval om een Revit family (.rfa) bestand ging. 

We krijgen wel vaker de vraag naar een 3D bestand van onze artikelen. De vraag naar een Revit model hadden wij alleen nog niet eerder gehad. Dit eerst opgevraagd bij onze fabrikant. Lufft kon ons inderdaad een 3D-model aanleveren, maar wat kan je nu extra met een Revit model? 

De functie van BIM

In de basis is een BIM model een grafische weergave van een database. Veel informatie over het gebouw en zijn installaties zijn terug te vinden in het BIM-model. Veel modellen worden gemaakt in de nieuwbouwfase van een gebouw. Vandaag de dag maakt (bijna) elke bouwpartner een BIM model. Als deze modellen bij elkaar gevoegd worden ontstaat er een 'digital twin' van het gebouw. Dat is een digitale representatie van het gebouw. Het model kan daarna gebruikt worden voor het genereren van bouw- en montage tekeningen. 

Voor installateurs en gebouweigenaren is een goed gevuld BIM model een grote bron van informatie bij het bepalen en berekenen van bijvoorbeeld lichtinval of koellastberekeningen. Maar ook voor het monitoren van preventief onderhoud of het lokaliseren van individuele installatie componenten. Praktijkvoorbeeld: De plaats van een kleine opnemer voor de lekdetectie is in je model snel terug te vinden (zelfs als deze in de kelder onder het trapbordes, achter een stapel dozen en een bureau van de conciërge verstopt zit!).

Nut van je eigen netwerk

Lang leve LinkedIn, want het was me bijgebleven dat mijn studiegenoot Robert Rebel zo'n vijf jaar geleden zijn eigen bedrijf Rebel Design & Engineering was begonnen. Een expert op het gebied van BIM advies, 3D design en teken- en modelleerwerk. Via LinkedIn eerst even een bericht gestuurd of hij mij hierbij wilde helpen. Ik kreeg de volgende reactie: "Hoe groot is jouw kennis van Revit of soortgelijke tekenprogramma's? Het is best lastig om het over dit soort zaken te hebben in Jip en Janneke taal." Ok, tijd voor een telefonische spoedcursus BIM-kretologie. 

Instructie LOD en LOI

Bij het modelleren moet je eerst een keuze maken over het LOD en LOI niveau. Oftewel het niveau van detail en niveau van data (parameters) die de family kan bevatten. De family is in dit geval de WS10, samen met de verschillende onderdelen van de meteomasten. Een family is dus de groep aan onderdelen die bij elkaar horen. 

Level of development (LOD)
Het level of development omvat zowel de grafische weergave van de family als het niveau van de informatie welke aan de family gekoppeld is. 

Level of information (LOI)
Informatie speelt een grote rol in een BIM-project. Het level of information wordt gebruikt om aan te duiden wat het niveau is van de informatie welke aan een family gekoppeld is. Een family met zeer hoog level of information bevat bijvoorbeeld fabrikant specifieke datasheets en/ of onderhoudsinstructies.

Een simpele geometrische family kan veel parameters bevatten en een gedetailleerde family kan qua parameters nagenoeg leeg zijn. Ook kunnen families voorzien worden van verschillende types, materialen, visibility opties en parametrische functies. Kort door de bocht: Een klant die fotorealistische visualisaties uit zijn model haalt zal iets anders willen dan een installateur die een werktekening maakt en het weerstation alleen monteert. 

Met deze informatie kon ik gericht vragen hoe gedetailleerd onze klant het wilde hebben en wij kwamen uit op een LOD 350. 

Hitma eerste Revit productpodium

Binnen een week had Rebel Design & Engineering dit voor ons gemaakt en zelfs nog wat uitgebreider, want Hitma heeft nu zijn eerste Revit productpodium! Het Lufft WS10 weerstation heeft met onze meteomasten twee montageopties, namelijk plaatsing op een plat dak of gemonteerd aan een gevel. Deze twee opties zijn nu in het model te selecteren en er is precies te zien uit welke onderdelen dit is opgebouwd. Bij de gevelmontage is ook de uitvallengte te zien zodat vooraf bekeken kan worden of deze geschaard moet worden tijdens montage. Bij de uitvoering voor het platte dak zijn de ballasttegels aan of uit te zetten. Alles is door de modelleur eenvoudig te knippen en te plakken. 

Revit_productpodium

Uiteraard is alles in 3D te zien, maar ook in symboolvorm. Dit wordt vaak gebruikt in E-schema's waarbij een symbool weergave meer overzicht geeft. Tijdens de oplevering van de tekening via Teams heb ik een video gemaakt die te bekijken is via deze link

Groter podium?

Ik ben erg benieuwd of wij in de toekomst vaker zulke vragen gaan krijgen. Onze leverancier Produal heeft al veel van zijn producten op Magicad staan. Dit is een site waar zowel Autocad en Revit modellen zijn te downloaden. Worden er andere producten gewenst, laat het mij dan weten dan breiden wij ons podium graag verder uit.