donderdag 15 augustus 2019

Enthousiasme voor techniek begint al op de basisschool

Frank van Kooten
gemiddelde leestijd 2 minuten
Werken in de techniek is uitdagend en afwisselend. Ik ben al jaren werkzaam in de technische sector, waarvan inmiddels 15 jaar bij Hitma, dus ik spreek uit ervaring. Er is werk genoeg en de vraag naar techneuten groeit de laatste jaren verder en verder. Ook binnen Hitma merken we dat het lastig is om nieuwe collega’s te vinden. Daarom doen ook wij er alles aan om techniek onder jongeren te promoten, zelfs al op de basisschool van mijn zoon.
Jonge techneuten nodig

In het eerste kwartaal van 2019 waren er naar schatting 10.700 openstaande vacatures voor het hogere beroepsniveau (t.o.v. 4.500 begin 2016), 38.800 voor het middelbare segment (t.o.v. 16.700 begin 2016) en 24.500 voor het lager beroepsniveau/basisvakmanschap (t.o.v. 20.000 begin 2016). (Bron TechniekPact Monitor)

Net als veel andere bedrijven in onze branche hebben we diverse vacatures. Om al die (toekomstige) technische vacatures te kunnen invullen, is het meer dan ooit noodzakelijk dat er veel aanwas komt van jonge techneuten. Op de middelbare school maken jongeren hun profielkeuze, die de richting voor hun vervolgstudie bepaalt. Het blijkt dat de interesse voor een bètavakkenpakket groeit als scholieren al op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op de basisschool ‘technisch onderwijs’ krijgen. 

Techniekpromotie

Bij Hitma vinden we dat we zeker een verantwoordelijkheid hebben als het om techniekpromotie gaat. Daarom steunen wij bijvoorbeeld TechNet Amstel & Venen. Deze stichting maakt jongeren bewust van de betekenis van techniek voor de samenleving en enthousiasmeert hen voor een baan in de technische sector. Bedrijven en scholen in De Ronde Venen, Uithoorn en Nieuwkoop werken met elkaar aan activiteiten waarin jongeren van basis- en middelbare scholen praktisch aan de slag gaan met techniek. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse bezoek van leerlingen van het Alkwin Kollege Uithoorn aan ons bedrijf.

Drukverschilmeting met een piëzo element

Techniek op de basisschool helpt leerlingen om op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik van de basisschool van mijn kinderen, ’t Startnest in Uithoorn, een e-mail ontving met de volgende vraag: 

“Vanaf maandag 17 juni start de middenbouw een project van 3 weken met het thema “zomer”. We kijken dan vooral naar het weer en klimaat, daarvoor zijn wij op zoek naar: 

  • thermometers 
  • windvanen 
  • weerhuisjes 
  • windmolentjes 
  • barometers 
  • regenmeters 
  • petflessen van 1½ liter 

Mocht u die thuis hebben en mogen we die gebruiken, dan kunt u die inleveren bij één van de stamgroepleiders van de middenbouw.”

Wat een goed initiatief, een project over het weer! Daar zitten heel veel technische aspecten aan. De vraag was dus of ouders wind-, regen-, baro- en thermometers te leen hadden voor dit project. En aangezien deze vader in de gebouwautomatisering zit, regelt hij natuurlijk even een compleet weerstation voor de school. Ik kan je vertellen, door zo’n actie stijg je meteen op de ‘populaire vaders-ranglijst’.

Weerstation op dak van de school

Ik heb de apparatuur geïnstalleerd en de werking uitgelegd. Gedurende 3 weken heeft het WS10 weerstation van Hitma Gebouwautomatisering op het dak van de school staan te pronken en weerdata, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, neerslag, lichtsterkte en UV-index geregistreerd. Het was ook nog eens een periode met zeer afwisselende (en soms extreme) weersomstandigheden, dus dat leverde interessante meetresultaten op. Het weerstation heeft alle data via wifi naar een cloud-omgeving gestuurd, waardoor de middenbouw-leerlingen de meetgegevens konden bekijken en analyseren.

Word jij m’n nieuwe collega?

De kinderen (en leerkrachten) vonden het superinteressant en ik ben blij dat ik namens Hitma een beetje heb kunnen bijdragen aan techniekpromotie. Als het uiteindelijk minstens één nieuwe techneut oplevert, dan is mijn missie al geslaagd. En mocht je dit blog lezen, geen kind meer zijn, maar wel heel enthousiast worden van weerstations en gebouwautomatisering, dan adviseer ik je onze vacatures te bekijken. Ook binnen dit vakgebied hebben we een vacature. Wie weet, misschien word jij wel mijn nieuwe collega.