woensdag 17 april 2019

Ben jij al klaar voor de volgende stap op het gebied van gebouwautomatisering?

Teun Mulder
gemiddelde leestijd 1 minuut

De wereld van tegenwoordig gaat snel, heel snel. Elke dag worden nieuwe technologieën ontwikkeld, zijn er spannende innovaties of combinaties van oud en nieuw. Deze trein van vernieuwing rijdt op volle snelheid, dus zorg ervoor dat je op tijd instapt. Ook bij gebouwautomatisering zijn er genoeg veranderingen, met name op het gebied van draadloze systemen.

Zigbee, BLE, WiFi, MESH, LoRa, Sigfox…

Ben jij door de vele afkortingen ook het signaal kwijt? Tijd voor een uitleg! Als eerste MESH, dit is een netwerkvorm, waarbij het verschil zit in de verbinding. Bij MESH technologie staan alle componenten in een draadloos netwerk met elkaar in verbinding en wordt altijd de meest energie-efficiënte en kortste route naar zijn bestemming gezocht. Mocht er ergens in het netwerk een verstoring optreden dan wordt automatisch een nieuwe weg gevonden. Dit maakt dit draadloos netwerk zeer betrouwbaar. 


Traditioneel
MESH-netwerk


LoRa en SigFox werken volgens bovenstaande traditionele netwerkmethode; ze zijn gebaseerd op point-to-point-technologie waarbij elke zender afzonderlijk communiceert met een gateway. Als je maar een klein aantal punten in een gebouw wilt bewaken, kan LoRa of SigFox dus een prima oplossing zijn. 

Zigbee-apparaten maken gebruik van een MESH-netwerk, maar hebben wel een externe voeding nodig om een knooppunt te routeren, Z-Wave is een ander merk van hetzelfde soort product. BLE, in de volksmond beter bekend als Bluetooth, kan worden gecombineerd met MESH-technologie. De meeste Bluetooth-systemen verbruiken echter veel stroom waardoor batterijen vaak vervangen moeten worden. 

Toekomstbestendige oplossing

Produal was een van de eerste spelers in gebouwautomatisering die draadloze sensoren op de markt bracht. De draadloze technologie die door hen is ontwikkeld, is nog steeds functioneel, maar gelukkig hebben ze nu ook een nieuw systeem op de markt gebracht. Dit nieuwe systeem, Proxima Wireless genoemd, is een veel efficiëntere en nuttigere oplossing dan LoRa of SigFox, bij een gebouw met veel meetpunten. 

Proxima® Wireless werkt op de nieuwste 2,4 Ghz low-powered Bleutooth technologie van U-blox, die veel minder energie verbruikt, waardoor batterijen veel langer mee kunnen. Samen met de Lumenradio Mesh-technologie vormt dit dé oplossing voor de toekomst. De gebruiker kan instellingen eenvoudig wijzigen via Bluetooth met zijn of haar eigen mobiele app: Produal MyTool®.


Uiteraard is deze nieuwe technologie ook ‘IoT-ready’ (Internet of Things). De Proxima Wireless-transmitters communiceren via de gateway naar het internet, waardoor het mogelijk is om gegevens naar elke cloudservice te verzenden. Dit maakt het systeem hybride omdat dezelfde meetgegevens kunnen worden gebruikt voor lokale regelingen als voor analyse doeleinden in de cloud. Je hebt dus maar één netwerk nodig voor de vereisten van gebouwautomatisering en IoT. 

Blijft het bovenstaande abracadabra voor je? Als specialist gebouwautomatisering is dit vakjargon aan de orde van de dag, ik neem je graag bij de hand in deze technologische wereld. Zo zorgen we ervoor dat je een toekomstbestendig gebouwautomatiseringssysteem hebt en behoudt.