maandag 22 juni 2020

6 redenen om de Hitma Gebouwautomatiseringscatalogus te bestellen

Marcel van Kesteren
gemiddelde leestijd 5 minuten

Ben jij installateur, systemintegrator of gebouwbeheerder? Dan heb jij zeker baat bij de nieuwe catalogus van Hitma. In onze gebouwautomatiseringscatalogus 2020/2021 staat ons gehele assortiment overzichtelijk gepresenteerd. Hieronder nog 6 redenen om zeker een catalogus gratis aan te vragen:

1. Weerstation

Met het veranderende klimaat is het voor gebouwbeheerders zaak om de actuele weersituatie  te volgen. Op een mooie zomerse dag kan het weer nu eenmaal snel omslaan en als op die mooie dag de zonweringen omlaag zijn kan dit tot schade leiden. Om de klimaatdoelstellingen te behalen is het ook belangrijk om verantwoord om te gaan met energie en dus als de temperatuur buiten wijzigt, zal de temperatuur binnen worden aangepast.

Het weerstation type WS-10 meet alle benodigde parameters zoals neerslagintensiteit, zonnesterkte, temperatuur, windsnelheid etc. Hitma levert hiervoor een compleet pakket om het weerstation te monteren aan een gevel of indien gewenst op een mast voorzien van een zij arm. Om het weerstation veilig aan te sluiten is de mast voorzien van een bliksemafleider en een overspanningsbeveiliging om schade aan het gebouwbeheersysteem te voorkomen. 

2. Lekdetectie

Lekkages in gebouwen en/of serverruimtes kunnen grote schade veroorzaken. Door op kritische plekken vroegtijdig condensvorming te detecteren, kan veel ellende worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een lekdetectiesysteem onder computervloeren. Computers in een serverruimte ontwikkelen veel warmte en moeten dus worden gekoeld. Om vroegtijdig eventuele lekkage in het koelsysteem te constateren, hebben we sensoren van Produal in het programma die op de vloer of op leidingen kunnen worden geplaatst. 

3. Draadloos systeem voor gebouwen

In bestaande situaties of in monumentale panden kan het lastig zijn om een bedraad systeem aan te leggen. De draadloze systemen van onze partner Produal maken de installatie van het meetsysteem een stuk eenvoudiger en daarmee kan je besparen op de bekabeling. Een belangrijk voordeel is dat de transmitters onderling werken als repeaters en met elkaar kunnen communiceren, waardoor je het bereik vergroot en daarmee de betrouwbaarheid. Dit noemen we een MESH netwerk. De transmitters worden gevoed door een batterij met een levensduur van ca. 5 jaar afhankelijk van het gebruik. Uiteraard kan het gehele systeem worden aangesloten op het bestaande gebouwbeheerssysteem via Modbus-communicatie.

4. Slimme touchscreen ruimtethermostaten

In de wereld van Gebouwautomatisering wordt het esthetisch ontwerp van zichtbare componenten in een moderne ruimte steeds belangrijker. Daarnaast moet een ruimtethermostaat ook meerdere functies bieden. De Produal touchscreen ruimtethermostaten hebben een 3,5” kleuren touchscreen en bieden een breed scala aan mogelijkheden zoals bijvoorbeeld communicatie via Modbus-RTU of BACnet MS-TP. Zo kan je met deze thermostaat uiteraard de aansturing regelen om te verwarmen of te koelen, zoals de verschillende zones van de vloerverwarming. 

5. Slimme touchscreen ruimteregelaars

Ben je, naast het regelen van de temperatuur op zoek naar extra opties zoals ventilatorregeling (VAV) of het aansturen van de verlichting en zonwering? Dan staat er in deze catalogus ook zeker een mooi model voor je bij. De Produal touchscreen ruimteregelaars hebben een 3,5” kleuren touchscreen en bieden een breed scala aan mogelijkheden zoals bijvoorbeeld communicatie via Modbus-RTU of BACnet MS-TP.

6. Sensoren voor binnen luchtkwaliteit

Lest best, zo zeggen ze het toch? Recent heeft Hitma de vertegenwoordiging van het merk Sysinno verkregen met het product iAeris waarmee naast temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2 ook Fijnstof, CO, TVOC en Formaldehyde kunnen worden gemeten in een gebouw, maar ook daarbuiten.

Wist je bijvoorbeeld dat formaldehyde in alledaagse producten is verwerkt zoals MDF, spaanplaat, lijm, meubelstoffen en vloerbedekking? Binnenshuis kan formaldehyde irritatie van ogen, neus, huid en keel veroorzaken en soms ook hoofdpijn. 

Fijnstof (PM 2,5 en PM 10) is een vorm van luchtvervuiling en het afgelopen jaar flink veel in het nieuws geweest. Fijnstof bestaat uit zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer en is afkomstig van het verkeer, veehouderijen, verbrandingsprocessen (bijv. industrie) en natuurlijke bronnen. Primair fijnstof is direct door menselijke activiteiten in de atmosfeer gebracht. PM10 is één van de stoffen die bijdraagt aan smog.

Ozon (O3) is irriterend voor de ogen en de luchtwegen. Inademing van het gas kan longoedeem veroorzaken en kan op astma lijkende reacties teweegbrengen. Ozon kan effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg hoofdpijn en verzwakte prestaties. Kopieerapparaten met lasertechniek in plaats van inkt en laserprinters produceren ozon. Tegenwoordig hebben deze wel steeds vaker een ozon-filter, maar dienen dan het beste in een goed geventileerde en aparte kamer worden geplaatst.

Al deze parameters (max. 9 stuks) kunnen nu met één transmitter gemeten worden. Door middel van Modbus RTU kan deze aangesloten worden op het GBS. De iAeris 1 is een versie met groot 7” display en de iAeris 2 is een compactere versie zonder display. Wil je een separaat netwerk opzetten? Dan kan dat ook, de iAeris familie is standaard uitgevoerd met Wifi en upload het eerste jaar zijn data gratis naar een Cloud platform.

Redenen genoeg om snel deze catalogus te bestellen. Ik kom hem graag, indien de omstandigheden het toelaten, persoonlijk bij je langsbrengen.